Aligátorteknős garázdálkodott a Morgó-patakban

A negyven centis dögevőt sikerült befogni.

2023. május 24., 09:51

Szerző:

Egy kifejlett, nagyjából negyven centiméteres páncélhosszúságú aligátorteknőst észleltek a Morgó-patak dunai torkolata előtt, a 12-es út hídja alatt – számolt be a hírről a Hiúzház.blog.hu. Ha a szárazon sarokba szorítják, nagyot tud harapni. Az aligátorteknős ártalmas a hazai vízi élővilágra, mert szinte bármit felfal. Veszélyt jelent a védett vízi rovarok, halak (például a Morgóban a kárpáti márna) és madarak populációjára. 

A Hiúz Ház Királyréten blogja szerint az állat az áldozatát horgas csőrkávájával megragadja, karomban végződő erős lábaival pedig széttépi, a dögöt pedig olyannyira szereti, hogy az amerikai rendőrök holttestek felkutatására is használják.

Az aligátorteknős Észak-Amerikában honos, hazánkban pedig a nyolcvanas években jelent meg, leginkább állatkereskedések kínálatában. A blogban leírják, hogy ez a kismarosi eset nem egyedi, az elmúlt években már hazánk több pontján fogtak be kifejlett példányokat, és a jövőben nagy valószínűséggel még továbbiak is elő fognak kerülni. A fogságban tartott, majd szabadon engedett egyedek ugyanis jó eséllyel túlélnek a természetben, hosszú ideig rejtve maradhatnak. 

Az aligátorteknős óvatos, rejtőzködő állat, nehéz észrevenni, pláne megközelíteni. Sokszor vízinövények között pihen, vagy félig az iszapba ássa magát, és csak az algákkal bevont hátát dugja ki a vízből. Ez a példány már a Fővárosi Állatkertben várja a látogatókat.

 (Kiemelt képünkön egy aligátorteknős. Fotó: Matthijs Kuijpers / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.

Idén tizenkettedik alkalommal valósul meg a TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja. Az önkéntesek keddtől jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium kedden az MTI-t.