Szabadságra ment Péterfalvi Attila, csak két hét múlva tud foglalkozni a Pegasus-üggyel

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a fejleményeket várja.

2021. július 20., 21:18

Szerző:

Jelenleg a fejleményeket várja Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, ugyanis két hetes szabadságát tölti – írta meg a Magyar Hang. Kiemelték, a hivatalhoz több beadvány is érkezett a Pegasus-botrány miatt, ennek ellenére majd csak két múlva döntenek az esetleges vizsgálat megindításáról.

Péterfalvi Attila azt mondta, a mostani hírek titkos információgyűjtésre utalnak, ezt a szakszolgálat végezheti igazságügyi miniszteri vagy bírói engedély alapján, hozzátette, ha indul vizsgálat, azt meg tudják állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást. Elmondta, ha vizsgálati eljárást indítanak, annak lefolytatására 60 napjuk lesz, míg ha hatósági eljárást, akkor 150 napjuk. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható, így előfordulhat, hogy a vizsgálat eredményét – ha indul ilyen – majd csak a választás után lehet megismerni.

Közben már a The Washington Post is a magyarországi botrányról ír és arról, hogy habár az 50000-ből csak 300 magyar telefonszám van a listán, mégis jelentős. Hiszen az Európai Unió-ban a magánélet alapvető jog és alapvető társadalmi érték – írták.

(Kiemelt kép: Péterfalvi Attila Fotó: 168.hu)