Dobrev Klára reagált a Sulyok Tamás mellett kiálló ügyvédi kamara közleményére

Dobrev Klára többek között arra várja a választ, hogy Sulyok Tamás hogyan lehet köztársasági elnök, ha Csongrád megyében ügyvédként magyar termőföldet játszott át osztrákoknak, és még alkotmánybíróként is kapcsolatban maradt velük.

2024. május 27., 15:51

Szerző:

Tovább folytatódik a Sulyok Tamás személye körül nemrég kipattant botrány. A Magyar Ügyvédi Kamara által kiadott közleményre ugyanis Dobrev Klára egy bejegyzésében reagált, amiben elmondta, a kamara szerinte kettő dologról nem tesz említést, ugyanarról a két dologról, amiről Orbán Viktor és Sulyok Tamás is hallgat.

Hogyan lehet köztársasági elnök olyan személy, aki Csongrád megyében ügyvédként magyar termőföldet játszott át osztrákoknak? Másrészt hogyan lehet köztársasági elnök egy olyan ember, aki még alkotmánybíróként is kapcsolatban maradt ezekkel az osztrákokkal?

– tette fel a kérdéseket Dobrev Klára. Hozzátette, ezekre a kérdésekre várná elsősorban Orbán Viktor válaszát, de Sulyok Tamás válasza is érdekelné, bár szerinte ő a lemondáson kívül más jó választ nem tud adni.

Mint ismert, a múlt héten Dobrev Klára egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 

Sulyok Tamás köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző, aki amikor ügyvéd volt, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.

A DK EP-listavezetője hozzátette, Szeged környékén összesen több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben 3-4 ügyvéd játszott közre. Azért, hogy mindez ne legyen feltűnő, elmondása szerint az ügyvédek segédkeztek egymásnak: más-más ellenjegyezte az ajándékozást, a kölcsönszerződést, a haszonélvezeti jogot. Dobrev Klára állítása szerint ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás, amiért azonnal távoznia kell a posztjáról.

A köztársasági elnök nevében később a Sándor-palota közleményt adott ki, amelyben Dobrev Klára minden állítását visszautasították, egyúttal közölték, megteszik a jogi lépéseket ellene. A politikust azonban ez nem igazán hatotta meg, így másnap a pártja által összegyűjtött iratokat átadta az ügyészségnek, valamint újra felszólította Sulyok Tamást, hogy mondjon le. Később megfosztási eljárást kezdeményezett a köztársasági elnök ellen.

Így érkeztünk el a mai naphoz, amikor is a Magyar Ügyvédi Kamara érezte szükségét annak, hogy nyíltan kiálljon Sulyok Tamás mellett. Hiszen szerintük a politikai térben elhangzott súlyos szavakkal szemben a Magyar Ügyvédi Kamara „meg nem cáfolt meggyőződése" az, hogy Sulyok Tamás az ügyvédi hivatását nagy közmegbecsüléssel végezte; emellett tudományos és alkotmánybírói tevékenysége során mindenkor kiállt az ügyvédi és kamarai függetlenség mellett, amelyet a jogállamiság és közbizalom alappillérének tartott, és amelyért a Magyar Ügyvédi Kamara ezúton is külön köszönetét fejezi ki.

Hangsúlyozták továbbá, hogy ezt a közbizalmat érte most támadás Dobrev Klára durva kijelentéseivel. Kiemelték, a kamara a rá vonatkozó törvény alapján minden esetben eljár az ügyvédi tevékenységre vonatkozó jogszabályt vagy az ügyvédekre irányadó etikai szabályokat sértő kollégákkal szemben. Ugyanilyen határozottsággal fel fog lépni az ügyvédeket ügyvédi tevékenységük miatt, vagy, mint a jelen esetben, közéleti tevékenységük során – méltatlanul – érő támadások ellen, mert alapvető feladatának tekinti az ügyvédségbe vetett közbizalom megóvását.

 (Kiemelt képünkön Sulyok Tamás köztársasági elnök látható. Forrás: sandorpalota.hu)