Dobrev Klára büntetőfeljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.

2024. május 24., 11:59

Szerző:

Mint arról a 168.hu is beszámolt, Dobrev Klára átadta bizonyítékait az ügyészségnek Sulyok Tamás köztársasági elnök ügye kapcsán, amelyek szerinte bizonyítják, hogy a volt ügyvéd, az Alkotmánybíróság volt elnöke magyar termőföldeket játszott külföldi kézre. A DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótjékoztatóján elmondta, nem tartotta sokáig a dokumentumok átadása, mert nem beszélgetni mentek. Közölte, kérte az ügyészségtől, hogy írásban vegyék át, mert ahogy fogalmazott „Polt Péter ügyészségétől bármi kitelik”.

Dobrev Klára kiemelte, azért az ügyészséghez fordult, mert ezekben az ügyekben a Fidesz törvénymódosításának köszönhetően kizárólag Polt Péter ügyészsége járhat el. Azt mondta:

„Az, hogy Polt mit kezd a dokumentumokkal, semmit nem változtat azon, hogy Sulyok Tamás bűncselekményeket követett el.”


Ezután megismételte, hogy Sulyok Tamásnak le kell mondania, független attól, hogy lesz-e eljárás, ugyanis, mint mondta, „olyan ember, aki még bűncselekményt is elkövetett, az százszorosan alkalmatlan arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse.”

Pénteki sajtótájékoztatón Dobrev Klára bejelentette: büntetőfeljelentést tesz

A Demokratikus Koalíció pénteki sajtótájékoztatóján Dobrev Klára bejelentette, hogy különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt

feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál

annak vizsgálata céljából, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság tagja, elnökhelyettese, majd elnöke 2014. szeptember 28. és 2019. október 4. napja között folytatott ügyvédi tevékenysége, valamint kézbesítési megbízotti jogviszonya szerinti tevékenysége az Abtv. 10. §-a alapján összeegyeztethető volt-e alkotmánybírósági tag megbízatásával.

Sulyok Tamás a földmutyit bonyolító Agronómia Kft. osztrák tulajdonosainak volt ügyvédként a kézbesítési megbízottja a cégiratok szerin 2013. január 14-től 2015. december 23-ig. Ez alatt az idő alatt ebből a cégből kiválással létrejött egy újabb cég, a Botanik Garden, amelyet már Sopronban jegyezték be. Sulyok Tamás ebben a cégben is kézbesítési megbízott volt. 2014. november 13. és 2016. február 15-e között.

Sulyok Tamás 2014. szeptember 27-től alkotmánybíró. 2015. április 1-től pedig az Alkotmánybíróság elnökhelyettese lett, és ebben a minőségében is kézbesítési megbízottként dolgozott a fent említett cégeknél, és ez – hívta fel a figyelmet DObrev Klára – súlyosan összeférhetetlen.

„Az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében egy alkotmánybíró nem pusztán ügyvédi tevékenységet nem folytathat, hanem semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytathat. Egy alkotmánybíró két dolgot csinálhat az Alkotmánybíróságról szóló törvény alapján, alkotmánybíráskodása mellett, ami nem összeférhetetlen a pozíciójával, könyvet írhat, és egyetemen taníthat. Ezt a kettőt, semmi mást nem csinálhatna. Nem lehet ügyvéd, és nem lehet kézbesítési megbízott sem” – mondta Dobrev Klára.

A Sopronban bejegyzett Botanik Gardennél már hivatalban lévő alkotmánybíróként kapott megbízatást Sulyok Tamás. Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint ez a két tevékenység összeférhetetlen, amely összeférhetetlenséget Sulyok Tamásnak tíz napon belül meg kellett volna szüntetnie. 

„Az a helyzet, hogy éveken keresztül olyan alkotmánybírósági határozatok születtek, amelyekben Sulyok Tamás alkotmánybírónak nem is szabadott volna részt vennie, nem szabadott volna szavaznia, mert a törvény szerint nem járhatott volna el alkotmánybíróként, ez súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel. Lehetséges, hogy alkotmánybírósági határozatok százai kompromittálódtak vagy érvénytelenek. És fogunk majd még ezzel foglalkozni” – ígérte Dobrev Klára, majd hozzátette: „Sulyok Tamás 2014. szeptember 27-e és 2019. október 4-e között a gyanú szerint összeférhetetlenségi okok fennállta miatt nem részesülhetett volna juttatásokban. Dr. Sulyok Tamás tehát a gyanú szerint legkevesebb, és ez alsó hangon 153.634.560 forint díjazáshoz jutott hozzá törvénytelenül. A gyanú szerint az okozott kár összegének kiszámításánál az elnökhelyettesi, elnöki, még külön plusz juttatásait még csak figyelembe se vettük.

Mindez nem pusztán erkölcsi kérdés, hanem felveti a különösen nagy kárt okozó csalás gyanúját, és a hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúját. Úgyhogy törvénytisztelő állampolgárként én a következő dolgokat teszem. Mivel most ebben a pillanatban az Alkotmánybíróságnak nincsen elnöke, ezért az elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettesnek egy levelet írtam a mai napon, amelyben arra kérem, hogy a magyar adófizetők érdekében eljárva követelje vissza Sulyok Tamástól azt a több mint 153 millió forintot! (...) Legegyszerűbb persze az lenne, hogyha Sulyok Tamás a lemondó nyilatkozatával együtt ezt a pénzt is visszafizetné az államkasszába. Azonban törvénytisztelő állampolgárként itt még nem állhatok meg, hiszen két nagyon súlyos bűncselekmény gyanúját veti fel ez az egész történet, a csalás és a hivatali visszaélés gyanúját. Ezért a mai napon büntető feljelentést is teszek, amit elküldök Polt Péter legfőbb ügyésznek” – jelentette be a DK politikusa.

Ezután elismételte, hogy Sulyok Tamásnak le kell mondania.

Újságírói kérdésre, miszerint maffiaszövetkezetről beszélnek, s ezt az állítást milyen dokumentumok bizonyítják, Dobrev Klára azt felelte, hogy az ügy felgöngyölítése során sok emberrel beszéltek, akik egy bírósági eljárás során beidézhetőek. Utalt arra is, hogy közel 1000 hektárnyi földterületet érint az ügy csak Csongrád megyében. Ebből egy ügyet mutattak most be, azt a 103 hektárnyi ügyet, amelyben Sulyok Tamás érintett. „Egyébként azt tudom önöknek mondani, hogy az csak az elmúlt két napban, Pest megyéből, Borsodból, számos helyről jönnek az üzenetek, sms-ek, telefonok, ahol emberek számolnak be arról, hogy ez a földmaffia hogyan is működött szerte az országban” – tette hozzá Dobrev.

 

 (Kiemelt képünk forrása: Demokratikus Koalíció Facebook oldala)

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.