Tudják, hol lehet az Everesten eltűnt magyar hegymászó

Egy hegymászó csapat ugyanis még látta őt a csúcs alatt, 8780 méteren, a Hillary-lépcsőnél. Elmondták, hogy rossz állapotban, de még életben volt a magyar hegymászó. Fagyási sérülések és a magashegyi agyi ödéma jelei látszódtak rajta. Suhajda Szilárdért péntek hajnalban indult el a keresőcsapat.

2023. május 26., 20:18

Szerző:

Suhajda Szilárd nyomkövetője utoljára nepáli idő szerint szerda este fél nyolckor küldött jelet. Eszerint elért 8795 méter magasba, a Hillary-lépcső magasságába, mindössze 53 méter szintkülönbségre a csúcstól – áll az RTL Híradó beszámolójában.  

A hegymászó felesége csütörtökön biztató híreket kapott. Eszerint egy hegymászó csapat látta az eltűnt férjét.  Látták hajnalban felfelé menet is, de akkor azt hitték már nem él, aztán újra láttak reggel, már napsütésben, amikor lefelé ereszkedtek a csúcsról.

Leghindi Tímea és Pintér László hegymászó-szakértő azonnal kutatni kezdték a még hegyen lévő csapatokat, de nem jártak sikerrel. Csak péntek hajnalban tudott felszállni egy helikopter s ezzel egy időben indult három serpa is a 8800 méteres magasságba.

„Az agyi ödéma azt jelenti, hogy az agy elkezd duzzadni, a koponya ugye zárt, mindenféle területek terhelődnek. Térben és időben elkezdem nehezebben elhelyezni magam, aluszékonnyá válok, hallucinálok" – nyilatkozta az RTL Híradónak Klein Dávid hegymászó az agyi ödéma tüneteiről.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárd életben van abban a magasságban, de én teljes mértékig bízom Szilárdban és a csodákban. Azt gondolom, hogy ha valaki, akkor ő ezt túlélheti ebben a magasságban” – mondta a stábnak csütörtökön Suhajda Szilárd felesége.

Pénteken már nem akart nyilatkozni, mint mondta, minden erejével a mentésre koncentrál.

 

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.