A legfontosabb antidepresszánsból hiány van Magyarországon

Az országos Rivtotril-hiány már annyira súlyos, hogy vannak olyan vidékek, ahol a helyettesítő készítményből sem jut a patikákba.

2023. április 18., 11:43

Szerző:

Sem az egyik legfontosabb antidepresszánsból, a klonazepám hatóanyagtartalmú Rivotrilból, sem az azt helyettesítő készítményből nem kapnak elgendő mennyiséget a magyarországi patikákban. Az alapvető fontosságú szorongáscsökkentő gyógyszerből országosan és hosszabb ideje hiány mutatkozik. Az RTL.hu cikkében kétségbeesett betegekről és tanácstalan patikusokról számolt be.

A jelenség nem egyedi Magyarországra nézve: a Rivotril-ellátás több mint húsz országban akadozik egyszerre. Az RTL Híradója által megkérdezett Baranya megyei, nagykozári patikus elárulta, lényegében eseti szállítmányokra hagyatkoznak, nemrég például érkezett hónapok után a készítményből 50 doboz, ezt tudják most receptre kiosztani.

„Hiába irányítják őket másik gyógyszertárakba, egy idő után zárul a kör, és senkinek nincsen. A betegek ilyenkor pánikolnak, és azon gondolkodnak, hogy hova tudnának fordulni segítségért” – számolt be a helyzetről a gyógyszerész.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet az RTL-nek megerősítette, a Rivotril-hiányt külföldi, gyártóhelyi probléma idézte elő, Európában pedig jelenleg 17 országot érint mindez. Közölték azt is, a fél miligramos hatóerősségű Rivotrilból április elején már érkezett, míg a 2 miligramos változatból április végén érkezik majd nagyobb szállítmány. A helyettesítő készítmény elérhetősége eleve limitált, utánpótlást itt is április végére várnak.

(Kiemelt kép: Rivotril tabletta. Fotó: Wikimedia Commons)