Ismét csupán gyógyszertárban kaphatóak a koronavírus-gyorstesztek

Korábban a Gazdasági Versenyhivatal nehezményezte, hogy a magyarországi gyógyszertárak jelentősen túláraznak, ezért három hónapra engedélyezte a patikán kívüli gyorsteszt-forgalmazást. Ennek most vége.

2022. október 1., 09:54

Szerző:

Ismét csupán a gyógyszertárakban lehet majd kapni koronavírus-gyorstesztet Magyarországon, írja a Népszava. Emlékeztetnek, korábban, 2022 elején a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) panaszokd sora érkezett, amiért az egyszerű covid-gyorstesztek Európa legtöbb országában pár euróért beszerzehetőek, ezzel szemben azonban a patikák itthon akár 8 eurót, azaz több mint 3000 forintot is elkérhetnek egy készletért.

A GVH ezért 2022 elején három hónapra, kísérleti jelleggel a kereskedelmi forgalom számára is engedélyezte a gyorstesztek árusítását. Ennek keretében rövid ideig nem csupán a gyógyszertárak, hanem a gyógyszerforgalmazási engedéllyel amúgy rendelkező drogériák, benzinkutak és élelmiszerboltok is árulhatták.

Ezt a különleges és ideiglenes rendelkezést a hivatal most visszavonta, de azt még nem lehet tudni, ettől drágulnak-e majd a tesztek.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)