Rezsinövelés – komoly bajban vannak az önkormányzatok

A brutális rezsinövekedés sok önkormányzatot megoldhatatlan feladat elé állít.

2022. augusztus 13., 08:32

Szerző:

Próbálnak készülni az önkormányzatok a rezsinövelésre. Azt mondják, a tervezést szinte lehetetlenné teszi, hogy nem tudják pontosan mire számíthatnak. Egyelőre ugyanis nem ismertek az árak, így marad a szorongás, hogy miből fizetik majd ki ősszel és télen a megemelkedő rezsit. Több önkormányzat is csődbe mehet, hacsak nem kap többlettámogatást – derült ki az ATV Híradóból.

A fideszesek is elismerik, hogy nagy a baj

Szekszárd azon megyeszékhelyek egyike, amelyek komoly költségnövekedésre számítanak a gáz és a villany árának emelkedése miatt. Az önkormányzat gazdasági bizottságának ellenzéki alelnöke azt mondja, hogy egyelőre nem tudják, miből fogják fizetni a számláikat.

„Hárommillió kilowatt energia áramot fogyasztanak Szekszárd város közintézményei és a közvilágítás. Ennek tíz forintos emelése is több tízmillió forintot jelente, és az 50-60 forintos emelés, amiről szó van, az gyakorlatilag feje tetejére állítaná a költségvetést” – fogalmazott Rácz Zoltán, a gazdasági bizottság elnökhelyettese.

A villanyszámlánál is nagyobb mértékben emelkedik a gáz ára, így a közintézmények fűtése is jelentős költségnövekedéssel jár majd. Ezt a város Fidesz-frakciójának vezetője is elismeri, szerinte pluszforrásra lesz szükségük.

„Valóban nagy problémát jelent. Egyelőre csak érzékeljük a problémát, keressük a megoldást. Többletforrásra van szükség. Efelé gondolkodunk, de nem tudjuk, hogy pontosan honnan, egyelőre dolgozunk rajta” – mondta Kocsis Máté.

A csatornának nyilatkozó Surd polgármestere szerint egyszerűen lehetetlen kigazdálkodni ennyi pénzt, mindezt úgy, hogy a település egyetlen bevétele a kommuniális adó.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Magyar Posta kézbesítője okostelefonja segítségével rögzíti egy villanyóra adatait az egyik IX. kerületi, Toronyház utcai lakóházban 2013. január 8-án. Fotó: MTI | Kovács Tamás)

2024. április 23., 07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.