Rezsinövelés – ezek az ingatlanok válnak eladhatatlanná

Egyelőre nem okozott felfordulást az ingatlanpiacon a rezsiárak augusztusi emelése, ugyanakkor számos változás indult meg.

2022. augusztus 12., 08:24

Szerző:

Egyre többen döntenek a magas rezsiköltségű ingatlan eladása mellett, kérdés, hogy vevő akad-e majd ezekre az ingatlanokra – írja az Énpénzem.hu.

Rövid távon egyelőre nem okoztak elmozdulást az új rezsiszabályok az ingatlanpiacon, változásra több hónapos időtávon lehet számítani. Várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni vagy mennyire emelkedhetnek a fenntartási költségek. Az ehhez köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amelynek keretében takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani. Hagyományosan a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek az esetleges lakásváltásról, ami csak 2023-ban lesz érezhető a lakáspiacon – véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A változás elkezdődött

Ugyanakkor a változás már elkezdődött, sokan gondolkodnak ugyanis a nagy, korszerűtlen családi házuk eladásán, van, aki már döntést is hozott. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, hogy egyre több kétségbeesetten számolgató ügyféllel találkozni az ingatlanirodákban is az új energia- és gázár szabályozás miatt.

Ingatlanpiac - Budapest - Elad? lak?s hirdet?se

(Eladó lakást hirdető transzparens a főváros V. kerületében, a Váci utca egyik műemlék lakóházának erkélyén.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A másik oldalon pedig a vevők gondolhatják át, hogy milyen ingatlant szeretnének. Gadanecz arról számolt be, hogy előfordult olyan eset, amikor egy nagyobb értékű ház megvásárlásától is elállt a vevőjelölt, mert annak olyan magas lett volna a rezsije, hogy még a foglaló elvesztésével is megérte kihátrálni az üzletből.

Gadanecz Zoltán úgy látja, mindenki azt fogja keresni, ami egyedi és kis fogyasztású, valamint hosszabb távon is valószínű, hogy gazdaságos marad a fenntartása. A hőszivattyús és elektromos megoldások akár napelemmel kiegészítve népszerű megoldásnak számítanak.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy míg az elmúlt két évben jelentős kiáramlás zajlott az agglomerációba és a családi házas övezetekbe, a rezsiköltségek emelkedése miatt itt fordulat következhet be. Ugyanis a legtöbb ilyen ingatlan nincs megfelelően korszerűsítve.

Véleménye szerint az érintett ingatlanok ára csökkeni fog, sőt azt a kijelentést is meg lehet kockáztatni, hogy egy részük szinte eladhatatlanná válik.

Azonban vásárlói szempontból ez előny lehet, hiszen ezeknél a típusoknál kénytelen lesz markáns összeget engedni az eladó.

A Balla Ingatlan szakértője szerint a bérlemények piacán zajló folyamatokat is teljesen átrendezi a rezsi növekedése, ami nem kedvez a nagyobb méretű, korszerűtlen fűtéssel rendelkező ingatlanoknak. Így ebben a szegmensben szintén jelentős korrekcióra számít a szakértő. A rezsiemelkedés által érintett ingatlantípusoknál vagy kénytelen lesz jelentős mértékben engedni a bérleti díjból a tulajdonos, vagy nem lesz bérlője – jegyezte meg.

(Kiemelt kép: Eladó lakást hirdető felirat egy erkélyen a főváros VIII. kerületében Józsefvárosban, az Illés utcában lévő lakóházon. MTVA/Bizományosi: Róka László)

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.