Sok nyugdíjasnak már döntenie kell, hogy gyógyszert vásárol vagy befizeti a rezsit

Az élelmiszerek drágulása, valamint a megemelkedett rezsiárak sok nyugdíjast arra kényszerít, hogy mellőzze a gyógyszervásárlást a következő nyugdíjig.

2022. augusztus 11., 15:35

Szerző:

Az elszabadult infláció, az élelmiszerek, különösen az alapvető élelmiszerek drágulása a nyugdíjas társadalom nagyobb részében az életminőség súlyos romlását eredményezi – jelentette ki a Népszavának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) soros elnöke.

Hegyesiné Orsós Éva arról számolt be, hogy egyre több olyan nyugdíjas van, akik már a nyugdíj megérkezése előtti héten nem szedik a gyógyszereiket, mert nem tudják kiváltani őket. Az elnök arról számolt be, hogy jelenleg pánikot tapasztal a nyugdíjas társadalomban átlag alatti jövedelemmel rendelkezők körében, az emelkedő árak miatt.

A nyugdíj egyre kevesebbett ére

Az alacsony nyugdíjjal rendelkezők többnyire alapvető élelmiszereket vásárolnak, a társadalomnak ez a csoportja legalább 35 százalékos drágulást érzékel, sőt, Katona Tamás közgazdász ennél is magasabb értékekkel számol. A KSH volt elnöke szerint júliusban 37 százalékon volt, ma pedig már 40-45 százaléknál jár a tej, kenyér és még néhány alaptermék árának emelkedése.

(Fotó: MTI/Jászai Csaba)