Rengeteg lakás válhat eladhatatlanná a hatalmas építőanyagár-emelkedés miatt

A szakember szerint, ha kiderül, hogy kartell-összefonódás miatt emelkednek az árak, a vásárlók kártérítést kérhetnek.

2021. július 7., 06:18

Szerző:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a GKI és a Masterplast júniusi felmérése szerint nagymértékben emelkednek majd a használt lakások árai, az új lakásoknál pedig két számjegyű, 11 százalékos áremelkedés is várható az idei évben. A 168-nak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértők szerint azonban nem lehet ilyen egyértelmű állításokat tenni, és az sem kizárt, hogy az árak inkább stagnálni, vagy épp csökkenni fognak. 

Éves szinten nagyjából 150 ezer ingatlan-adásvétel történik Magyarországon. A 2021-es év elején történt is egy nagy emelkedés az előző, koronavírus-járvány által sújtott évhez képest – ami minden bizonnyal a lakástámogatásnak és az adókedvezményeknek is volt köszönhető –, május-júniusra azonban ez a lendület alábbhagyott - nyilatkozta lapunknak Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője. A szakértő kifejtette, 2016 és 2020 között a nagyvárosokban éves szinten 20-25 százalékos emelkedés ment végbe, ami azt jelenti, hogy

öt év alatt megduplázódtak az ingatlanárak.

„Ez a drasztikus emelkedés szükségszerűen magával fogja hozni az emelkedés mértékének csökkenését” – mondta. Amennyiben a felmérés szerinti drágulás várható, Balogh László szerint nagy veszélybe kerülhet az ingatlanpiac, és akár a piac kiapadására is számíthatunk. „A fizetőképes kereslet nem fogja tudni tartani a lépést, és kevesebb lesz az adásvétel. Emiatt korrekcióra szorul majd ez a drasztikus emelkedési ütem” – nyilatkozta lapunknak az elemző, hozzátéve, hogy ez már a járvány előtt megkezdődött, 2019-ben ugyanis kevesebb volt a tranzakció mint 2018-ban.

Az építőanyagárak emelkedése is bekavar

A 168-nak Petőházi Norbert ingatlankereskedő kijelentette, az új építésű házak és lakások esetében jelentős mértékű emelkedést hozhat az anyagárak emelkedése, valamint az is, hogy évek óta folyamatosan növekednek az építőipari bérek. Megjegyezte: a szakemberek körében évek óta tart a munkaerőhiány, a jó szakemberek pedig nyugatra vándoroltak, vagy rendkívül magas árat kérnek. „A határ itt nem a csillagos ég, hanem a fizetőképes kereslet” – mondta.



Családi házat újítanak fel a budapesti Wekerletelepen 2021. február 15-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu

Az ingatlan.com vezető elemzője szerint ha az építőanyagárak emelkedése drasztikusan megemeli az árakat, rengeteg most épülő ingatlan válhat eladhatatlanná. Hangsúlyozta: amennyiben mégis meg tudják fizetni a magas árakat a vásárlók, az áremelés néhány év múlva a használt lakások piacára is visszagyűrűzhet. Az elemző szerint reális veszély, hogy kiszárad az ingatlanpiac, és töredékére esik vissza az adásvételek száma.

Figyelmeztetett: a szélsőséges ingadozás sokkal nagyobb károkat okoz, mint a folyamatos, de alacsony növekedés. Az építőanyagárak emelkedéséről a portál elemzést is készített, amelyből kiderült, hogy amennyiben a GVH megállapítja, hogy kartell-összefonódás hatására emelkednek az árak, a vásárlók kártérítést igényelhetnek.

Újraindul az egyetemi élet is

Az egyetemre felvételt nyert hallgatók minden nyár végén megrohamozzák az albérlet kiadókat, így idén is erre lehet számítani, amennyiben a jelenlegi tervek szerint véget ér a távoktatás. Az ingatlan.com vezető elemzője szerint Budapesten jobb helyzetben lesznek az egyetemisták: ilyen nagy kínálatból még nem tudtak válogatni, és az árak is alacsonyabbak lesznek, mint a járványt megelőzően. 

Mint azt lapunknak elmondta, Budapesten 20-25 százalékos bérleti díj csökkenés ment végbe tavaly egyik hónapról a másikra. Január óta ugyan megkezdődött az áremelkedés, havonta csupán 1-2 százalékra tehető a korrekció mértéke. „Ez havi egy-kétezer forintos áremelkedést okoz, ami még mindig 10 százalékkal a tavalyi bérleti díjak alatt van” – mondta, majd hozzátette: turisták hiányában az Airbnb elszívó ereje is csökken.

Az egyetemvárosokban nem tapasztaltak olyan nagy árváltozást, mint Budapesten: mindössze néhány ezer forint volt a csökkenés mértéke a járvány alatt. Nyugat-Magyarországon 100-110 ezer, Kelet-Magyarországon 80-90 ezer forint körül alakulnak az átlagos albérletárak. Ez alól kivételt képez Debrecen, ahol az elmúlt évek fejlesztései miatt akár 100-110 ezer forint is lehet a bérleti díj. Debrecen a második legdrágább várossá vált az elmúlt évek során lakóingatlanok szempontjából, amihez hozzájárul az is, hogy Debrecen a második legnagyobb egyetemváros Budapest mögött.

Petőházi Norbert azonban a trendek megfordulására is figyelmeztet. Elmondása szerint akik korábban lakást béreltek a gyermeküknek egy egyetemvárosban, mára már sokszor inkább ingatlant vásárolnak. A legnagyobb kérdés az lesz az ingatlankereskedő szerint, hogy a rendelkezésre álló ingatlanokat egyszerűen csak felszívja majd a piac, vagy árfelhajtó hatása is lesz.

(Kiemelt kép: Építkezés Óbudán 2021. március 10-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.