Pillanatokon belül egekbe szöknek a lakásárak

Járvány előtti a hangulat az ingatlanpiacon. Az albérletek ára is visszaállhat a korábbi szintekre.

2021. július 5., 07:02

Szerző:

Mindenhol emelkedni fognak a használt lakások árai, az új lakásoknál pedig kétszámjegyű, 11 százalékos áremelkedés várható – derül ki a GKI és a Masterplast közös júniusi felméréséből. A lakáspiacot a járvány alaposan lefékezte, de a gyerekes vagy gyerekeket vállaló családoknak szóló támogatások továbbra is ösztönzően hatnak. Érezhetően javulnak az ingatlanpiaci várakozások.  

Idén júniusban kissé megtorpant a lakossági várakozások javulásának trendje, a háztartások valamelyest óvatosabbá váltak. Az idei júniusi felmérés alapján 58 ezer háztartás a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 187 ezer háztartás szándéka valószínű volt. Ezek a számok csaknem megfelelnek a 2020 negyedik negyedévi felvétel adatainak. Országos átlagban a használt lakások árainak emelkedésére számítanak a következő 12 hónapban. Vidéken az áremelésre spekulálók aránya megközelíti a kétharmadot, a fővárosban viszont az áremelkedést és a stagnálást előre vetítők aránya nem különbözik lényegesen.  

Az újépítésű lakáspiacon várt fellendülés a várakozások szerint az árakban is megjelenik majd. Budapesten és különösen a vidéki régiókban az áremelkedésre számítók aránya nagyon magas, árcsökkenésre alig számít valaki. A lakásbérleti piac is az élénkülés jeleit mutatja. A fővárosi piaci bérlakásoknál 2021 első negyedévében még azok voltak jelentős többségben, akik a bérleti díjak stagnálására számítottak, a mostani felmérésben azonban már az emelkedést várók kerültek érezhető többségbe.  A GKI mostani kutatásában 113, ingatlanokkal foglalkozó cég vett részt, a lakosság körében 1000 ember megkérdezésével készített reprezentatív véleménykutatás eredményeit is felhasználták.

(Kiemelt képünk: Eladó lakás Hévizen. Fotó: 168/Dimény András)