Jeruzsálemi vallási bíróság: A magyar állam függessze fel az örökjáradék folyósítását!

A döntés példátlan.

2021. április 21., 19:46

Szerző:

A jeruzsálemi rabbik legfelsőbb bíróságának végzése szerint a magyar kormánynak el kellene rendelnie a magyarországi zsidó szervezetek örökjáradékának befagyasztását – írja a Jewish Telegraphic Agency. A bíróság az izraeli állami igazságszolgáltatási rendszer része.

A szerdai példátlan döntés a magyar ortodox zsidó szervezetek és a Mazsihisz közti feszültségnek köszönhető – teszi hozzá a lap.

Ahogy azt a 168.hu is megírta, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) pereli a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, az ügy hátterében a történelmi egyházaknak járó úgynevezett örökjáradék áll.

A Jewish Telegraphic Agency azt írja, hogy a MAOIH szerint a Mazsihisz 33 millió dollárral tartozik a szervezetnek. Ez az összeg egy 1991-es magyar törvényhez kapcsolódik, amely biztosítja a zsidó szervezetek finanszírozását 153 örökös nélkül maradt ingatlan miatt, amelyet elvettek a zsidóktól a holokauszt alatt és után.

A MAOIH azt állítja, hogy a tárgyak 40 százaléka hozzájuk tartozik, de csak a pénz 5 százalékát kapja a Mazsihisztől, amely a MAOIH szerint felelős a pénz szétosztásáért. Az EMIH támogatja a Mazsihisz elleni jogi eljárást.

„A Mazsihisz kapott egy esélyt, hogy zsidó egyházi szervezetnek legyen tekinthető, ugyanis egyetlen zsidó hitközség sem kérdőjelezheti meg a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának illetékességét, ha zsidók közötti viták rendezéséről van szó.  Amennyiben a Mazsihisz nem él a felkínált lehetőséggel, azzal deklarálja, hogy nem egyház, ebben az esetben viszont jogosulatlan az örökjáradékra, amelyet a magyar állam egyházak részére folyósít" – kommentálta a döntést lapunk kérdésére Deutsch Róbert, a MAOIH elnök.

A Mazsihisz egy közleményben vitatta, hogy tartozna a MAOIH-nak, és elhatárolódott a közelmúltbeli támadásoktól és támadási kísérletektől, amelyek megosztják a zsidó közösséget.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a 168.hu Keljfeljancsi című műsorában fog reagálni a hírre pénteken reggel.

 

 

 

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Még a tavalyinál és mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki idén is a Balaton partján szeretne nyaralni: van olyan szálloda, ahol a szezonban 30 százalékkal drágábban lehet szobát foglalni, a magánszállások esetében akár 40 százalékos áremelkedésre is lehet számítani.