Szépirodalmat olvasott volna egy gyerek, kizavarták a könyvesboltból

Gyermekvédelmi okból kiraktak egy gyereket a könyvesboltból, mert a felnőtt irodalmi könyveket is meg akarta nézni. 

2023. szeptember 11., 12:07

Szerző:

Egy felháborodott szülő számolt be, majd osztotta meg levélváltását az Alexandra vevőszolgálatával váltott levelezését Hadházy Ákos képviselővel. A bolt nem is tagadta azt, hogy a kiskorú gyermeknek csak a gyerekirodalmat engedték megnézni. Amint képviselő írta:

„A kontár propagandakormány miatt már odáig jutottunk, hogy egy könyvesboltból kitessékeltek egy kiskorú gyermeket, mert a felnőtt irodalmi könyveket is meg akarta nézni!!”

Az Alexandra Könyvesház válasza szerint a „gyermekvédelmi intézkedések” nem egyértelműek és értelmezhetőek úgyis, hogy már az is tilos, hogy egy kiskorú a felnőtt világirodalom polcainak közelébe menjen.

Hadházy Facebook oldalán osztotta meg, hogy mit írt az Alexandra vevőszolgálata a reklamáló édesapának:

„Tisztelt vásárlónk, kedves x!

Sajnálattal értesültünk arról, hogy a budapesti Ázsia Centerben található könyvesboltban kellemetlen élményben volt része. Biztosítjuk arról, hogy társaságunk számára évtizedek óta legfontosabb vásárlóink elégedettsége, ezért a kiszolgálásra, a vásárlási élmény megteremtésére munkatársainkkal együtt mindig kiemelt figyelmet fordítunk. Sajnálatos, hogy a hatályos jogszabályi környezetben (gyermekvédelmi törvény 6/A §, kereskedelmi tevékenységekre vonatkozó kormányrendelet 20/A §) a nem egyértelmű szabályozás miatt kénytelenek voltunk olyan intézkedéseket bevezetni, melyeket értelmezésünk szerint a jogszabályok betartása feltétlenül szükségessé tesz. A jogszabályok egyértelműen előírják azt, hogy a 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos. Úgyszintén előírják, hogy az ilyen tartalmakat hordozó termékek a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásba forgalmazhatók.

Az Alexandra boltokban fóliázva, elkülönítve, és jelöléssel ellátva helyeztük el azon könyveket, melyek a gyermekek számára készültek, és a jogszabály által tiltott tartalmakat hordoznak. Úgyszintén feliratozva jelöljük azon könyveket, melyek nem a gyermekek számára készültek, de tartalmuk miatt azokat kiskorúak számára nem szabad elérhetővé tenni. Sajnálatos, hogy a forgalmazott kiadványaink igen nagy része beleesik ezen kategóriákba.

Levelében foglaltakat átgondolva munkatársainkkal ismételten egyeztetjük a követendő helyes eljárást, és bízunk abban, hogy a jogszabályok betartására irányló erőfeszítéseink nem keltenek vásárlóinkban további kellemetlen érzést, és a vásárlás élménye továbbra is elérhető marad.

Üdvözlettel,
Alexandra Kiadócsoport ügyfélszolgálat”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fényképezte: Riccardo Milani / Hans Lucas. Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)