A belügyminiszter zártkörű eligazítást tartott – a humánszféra örüljön, ha idén nem lesz elvonás

Zártkörű eligazítást tartott Pintér Sándor belügyminiszter az egészségügy középvezetőinek, amelyen többek között kiderült, hogy a humánszférában már annak is lehet örülni, ha nem lesz elvonás. Az eligazításon pedig Orbán Viktor és Gulyás Gergely is részt vett.

2022. június 17., 07:43

Szerző:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett miniszteri tájékoztatón csaknem félezren hallgathatták meg az egyes területek államtitkárainak bemutatkozását, valamint Pintér Sándor belügyminisztert. A fórumon részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, akit Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elkísért – írta a Népszava.

Az eligazítás az államtitkárok bemutatkozásával kezdődött, amelyekből többek között kiderült, hogy a Fülöp Attila által vezetett, és eddig szociális ügyekért felelős államtitkárság neve gondoskodáspolitikaira változott.

Pintér beszédében főként a ciklusa alatt megoldható/megoldandó problémákról beszélt. Egyik ilyen a hozzá tartozó területek bérproblémái, amik orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült, van-e mit szétosztani. A lap egyik forrása szerint gazdaságélénkítésre, honvédelemre még csak-csak lehet némi forrás,

ám a humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás.

Az orvosi bérek jövő évi tíz százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan.

Szó esett az egészségügy humánerőforrás problémáiról is, amely részeként bemutatta, hogy az elmúlt negyven évben hogyan alakult az orvosok és a szakdolgozók száma, aránya. Kiderült, hogy amíg ezalatt az elmúlt negyven évben az orvosok száma a többszörösére emelkedett, a szakdolgozóké változatlan maradt. A fizetésekről és besorolásokról szóló összefoglalójában is hasonló következtetésekre jutott.

A belügyminiszter felvetette azt is, hogy azon is gondolkodni kéne, hogy miként lehetne rávenni az embereket arra, hogy törődjenek jobban az egészségükkel. Ábráin ezen kívül, mint megoldandó feladat szerepelt a köz- és a magánszolgáltatások viszonyának rendezése is.

Pintér beszéde után Orbán Viktor is felszólalt, aki a többi között  a következő négy-tíz év Magyarország mozgásterét meghatározó kül- és belpolitikai körülményekről beszélt.

(Kiemelt kép: Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament szerdai döntése miatt, amellyel az uniós képviselőtestület plénuma az Európai Bizottság előterjesztésére a nukleáris- és földgázenergiát „zöld és fenntartható” átmeneti energiaforrásnak minősítette – jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter.