A jelek szerint semmi bizalma nincs az orvosi kamarának Pintér Sándorban

Az orvosoknak ígért béremelésről szóló megállapodást készül felrúgni az egészségügyért is felelős belügy – állítja az orvosi kamara.

2022. június 18., 10:01

Szerző:

„Pintér Sándor miniszter munkaértekezletén komoly felvetésként hangzott el, hogy a béremelés harmadik lépcsőjét megkapja az ágazat, de ez differenciáltan kerül kiosztásra. A Magyar Orvosi Kamara nem fogadja el a béremelés menetének megváltoztatását. A miniszterelnökkel kötött bérmegállapodás minden orvost feltétel nélkül megillető alapbéremelés, mely törvényben rögzített.” – jelentett ki közleményében a kamara pénteken.

A testület azt követően adott ki közleményt, hogy a már egészségügyért is felelős Pintér Sándor szerdán zárt körű állománygyűlésen beszélt terveiről. A Népszava a fórum több részvevőjének beszámolója alapján azt is megírta, hogy a gyűlésen elhangzott:

az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan.

Az orvosi kamara tegnap épp ez ellen tiltakozva adott ki közleményt. A testület állásfoglalása azt is jelzi, hogy az állománygyűlésen részt vettek nem fogadták egyöntetűen örömmel ott elhangzottakat – noha Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a pénteki kormányinfón erre utalt, amikor azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter „feladatszabó” előadását minden oldalról nagy taps kísérte.

Gulyás egyébként a kormányinfón cáfolta azt, hogy a belügyminiszter a maga területein elvonásokat helyezett kilátásba az előadásán. Csakhogy Gulyás mást cáfolt, mint, amit a Népszava írt. A lap szerint ugyanis „Pintér Sándor egyértelművé tette azt is, hogy pontosan tudja, a hozzá tartozó területek mindegyikének vannak megoldásra szoruló bérproblémái, ám ezek orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült: van-e mit szétosztani. Szavaiból úgy tűnt – fogalmazott egyik forrásunk –, hogy gazdaságélénkítésre, honvédelemre még csak-csak lehet némi forrás, ám a humán szférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás.” Gulyás tegnap arról nem beszélt, hogy lesz-e pluszforrás az ágazatnak.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Arbe Immanuel Bänsch / DPA/AFP)