Pintér jövőre NAT-reformot és nevelési kormánybizottságot tervez

A belügyminiszter minderről a parlament kulturális bizottságának hétfői meghallgatásán beszélt.

2023. december 4., 18:32

Szerző:

A jövő év egyik fontos témája lesz az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) kidolgozása, ennek érdekében a kormány nevelési kormánybizottságot hoz létre. Ezt a miniszterelnök vezeti – mondta Pintér Sándor a parlament kulturális bizottságának meghallgatásán hétfőn. Vázolta azt is, hogy jövőre központi téma lesz az oktatási rendszer digitalizálása.

Pintér leszögezte, hogy az új jogviszony bevezetése, magyarán a státusztörvény mindenkinek az érdeke. Ennek elfogadásáról több mint hússzor egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel, hangsúlyozta. Álláspontja szerint a státusztörvény hozzájárul a közoktatás fejlesztéséhez – számolt be a bizottsági ülésről a Telex.

A jövő évi célok között említette továbbá a tanárok teljesítményértékelésének és a tankerületi intézményrendszer felülvizsgálatát, hogy mindenhol egyforma legyen a rendszerirányítók képessége. Cél a wifi-elérés bevezetése minden iskolában, az intenzív kapcsolattartás: még idén kérdőívet fognak kiküldeni a szülőknek, tanároknak a bizottsági ülésen felmerült témákról.

A bizottsági kérdések sorában Kálmán Olga, a DK képviselője megemlítette, hogy a KRÉTA-rendszerben hamisítják a helyettesítéseket, mert nincs elég szaktanár. Pintér szerint ebben az esetben a felelősség azé, aki a hamisítást elköveti. „Aki ilyet csinál, az bűncselekményt követ el” – mondta Pintér Sándor.

Kunhalmi Ágnes az MSZP képviselője arra volt kíváncsi, hogy az idén távozó 4314 pedagógus közül miért nem kapta meg mindenki a nekik járó végkielégítést. Pintér szerint 1200 pedagógus kérte az új státusztörvény miatt munkaviszonya megszüntetését, nem 4314. Tehát ilyen végkielégítési problémája nem lehet 4314 főnek – mondta.

A momentumos Tóth Endre arról kérdezte Pintért, hogy mit tegyenek azok a tanárok, akik nem értenek egyet az oktatás irányításával. Eddig a polgári engedetlenséggel tudtak tiltakozni, de a pedagógus-kirúgások után ezt az eszközt már egyre kevesebben választják. Pintér szerint a kirúgott tanárok ügyében majd a bíróság fog dönteni, de „aki a fegyelmezettséghez, rendhez szokott, annak nincs problémája”.

A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy Pintér szerint megfelelő-e a közétkeztetés színvonala az iskolákban. A belügyminiszter úgy látja, a jelenlegi élelmiszerárak emelkedése miatt elképzelhető, hogy még jobban meg fogják emelni a közétkeztetés árát.

Hiller István, az MSZP képviselője arról kérdezte Pintér Sándort, hogy szerinte a magyar rendőrök bér Brüsszeltől függ-e? A képviselő szerint a magyar rendőrt és a magyar tanárt is a hazai központi költségvetésnek kell megfizetnie. De a bérek emelése önmagában nem elégséges.

Pintér Sándor közölte, hogy a pedagógusok béremelésével egyetért, 2024 januárjában a megígért 10 százalékos béremelést biztosan meg is kapják a tanárok. Emlékeztetett, hogy a minimálbért december elsején megemelték, így kérdés, hogy a 10 százalékot mihez mérjék. Személy szerint a decemberi minimálbér 10 százalékát fogja támogatni s reméli, hogy ezt a költségvetés megengedi.

(Kiemelt kép: Pintér Sándor Soylu török ​​belügyminiszterrel való találkozóján. Forrás: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / AFP)