Pesty László: Tusványos óta egyetlen fideszes korifeus se keresett meg

A filmrendező nagy port kavart a tusványosi kijelentéseivel, melyekben a Lölő-jelenségről, a Fideszről és a kormányról beszélt.

2023. augusztus 8., 14:41

Szerző:

„Engem nem lehet taknyomon s véremen huzigálni, ugyanis a cégem nem az állam csecsein lóg, hanem piaci szereplő: harmincöt éve készítek mozgóképet, filmet, tévét, videót, voltam operatőr, vágó, szerkesztő, riporter, most producerként dolgozom, sőt, nagyjátékfilmes pályázatokat adok be, vagyis jól megélek a szabadpiacról ” – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Pesty László

A dokumentumfilmes rendező azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy tusványosi panelbeszélgetésen úgy fogalmazott, „az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, ez ugyanaz, mint a Lölő-jelenség Magyarországon. A Lölő-klán, a Biden-klán: a kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét, förtelem mind a kettő.” Pesty kijelentései nagy port kavartak, nem csak a médiában, hanem a Fideszen belül is.

„A fanatikusok azt írták, hogy részeg voltam, kábítószer hatása alatt álltam, netán megbolondultam. Nekik azt tudom válaszolni: nem igaz, hogy egy fideszes csak akkor őszinte, ha részeg” – reagált a kommentekre az interjúban, majd hozzátette: „Tusványos óta engem egyetlen fideszes korifeus se keresett. Még csak nem is üzentek. Gyanítom, elgondolkodnak a szavaimon, és a gondolkodáshoz idő kell.”

A filmes a beszélgetés során azt is tisztázta, hogy szavai nem a Fidesz ellen irányultak. „A hűség, a lojalitás szobra mintázható rólam. Hűséges vagyok a Fideszhez, Orbán Viktorhoz, hűséges vagyok a kereszténységhez, a modern jobboldalisághoz. Megvéd a mély istenhitem, megvéd, hogy a szakmámban profi vagyok, megvéd az antiglobalista, konzervatív, itthoni és a nemzetközi kapcsolati hálóm.” 

Egyúttal jelezte, Orbán Viktornak semmi köze a „Lölő-klánokhoz”. A kormánypárti véleményvezér szerint a Lölö-jelenség kapcsán az átlagmagyar nem a gazdagodást sérelmezi, hanem hogy egybites arcok birtokolnak hatalmas vagyonokat.

 (Fotó: Tusványos, 2023. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)