Újra feltűnt az Esernyős Ember, ezúttal a Pénzmúzeum tetején nézett szét

A titokzatos Esernyős Embernek nem a Pénzmúzeum teteje volt az első ilyen jellegű kirándulása, általában a legextrémebb és legismertebb helyekre mászik fel.

2024. július 22., 13:16

Szerző:

Hétfő reggel számos járókelő lett arra figyelmes, hogy egy esernyős alak áll a Széll Kálmán téri Pénzmúzeum (az egykori Postapalota) tornyán. A különös jelenség az rtl.hu egyik munkatársának is feltűnt, ő messziről igyekezett ráközelíteni a szoborszerű alakra. A 100 éves fennállását ünneplő Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közleményében azt írta:

nem spontán akcióról, hanem a Balance, azaz Kálló Péter fotográfus és a titokzatos Esernyős Ember közös projektjéről van szó.

Együttműködésük egyedülálló módon ötvözi a művészetet és az extrém sportot, ezzel új perspektívát nyújtva a városnézéshez.

Az MNB közleményében kifejtette továbbá azt is, hogy az Esernyős Ember számára nem a Pénzmúzeum teteje volt az első kirándulása, hiszen ő „a legextrémebb, legismertebb helyekre mászik fel, egyebek mellett a Szent Gellért-szobor tetején vagy a Kelenföldi Erőmű legmagasabb pontján is látható volt már, legutóbb pedig a soproni Tűztorony tetején sétált”.

Ezt kell tudni a Pénzmúzeum épületéről

Az egykori Postapalota épülete Budapest XII. kerületében a Széll Kálmán tér fölé emelkedik, főbejárata a Krisztina körút 6. szám alatt van. Sándy Gyula tervei szerint eklektikus–szecessziós stílusban épült 1924–1926-ban a Magyar Királyi Posta igazgatósági épületeként. Érdekessége, hogy itt működött az ország első körforgó személyfelvonója („páternoszter”). Nagy kéménye a régi, udvarról történő széntüzelés emléke volt.

Bár az épület a második világháborúban, Budapest ostroma során teljesen kiégett, szerkezete nem esett szét.

1947-ben állították helyre a háborús károkat. A 2000-es évek elejéig, eredeti céljának megfelelően a Magyar Posta használta. Azután évekig üresen állt, amikor 2016-ban a Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vásárolta meg 22,3 millió euróért (akkor közel hétmilliárd magyar forint), és megkezdte műemléki felújítását.

Az épület 2018 nyarán 14 milliárdért a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába került és annak egyik irodaépületeként hasznosul. A saroktorony tetején kilátót nyitottak meg a nagyközönség számára. A 2016-2021 között felújított épület néhány alsó szintjén nyitották 2022-ben a Pénzmúzeumot. 2021-ben szintbeli gyalogos átjárót alakítottak ki a Krisztina körút és a Széll Kálmán tér között, amit még 2019-ben Sándy Gyula köznek neveztek el.

(Kiemelt képünkön az Esernyős Ember a Pénzmúzeum tetején. Forrás: Kálló Péter / MNB)