Semmiképpen nem árulják el a tankerületek, hány tanár mondott fel náluk

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete többféleképpen is próbálkozott közadatigényléssel a távozó tanárok számáró, a tankerületek azonban eddig túlravaszkodták őket.

2023. szeptember 18., 17:19

Szerző:

Teljes levelezését közzétette a tankerületekkel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyes tankerületekkel. Tőlük Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi elnöke közadatigényléssel kívánta ugyanis megtudni tőlük, egészen pontosan hány pedagógus és dolgozó távozott a státusztörvény elfogadását követő tanévben a felügyeletük alá tartozó intézményekből.

A válaszok viszont elmaradtak, mivel a tankerületek formai kifogásokra hivatkozva egyszerűen lenullázták az információs törvény által nekik biztosított válaszadási időt a kérdésre.

A PDSZ eredetileg ezt a hivatalos adatigénylést küldte ki levélben minden tankerületnek, augusztus 8-án:

„Kérem, szíveskedjen elektronikus levélben megküldeni részemre: a közalkalmazotti jogviszonyukat 2023. január 1. és 2023. szeptember 1. között közös megegyezéssel vagy lemondással megszüntetett közalkalmazottak létszámát, tehát beleértve azok létszámát is, akik 2023. augusztus 1-ig bejelentették lemondásukat.”

A játékot a Szegedi Tankerület kezdte, Nagy Erzsébetnek közadatigénylésére augusztus 21-én azt a választ adták:

„Figyelemmel arra, hogy az adatszolgáltatás tekintetében az adatigényben jelzett záró időpont alapján a válaszadásra nyitva álló időszakon túli idősávot jelölt meg kérem, hogy az adatigényét szíveskedjen pontosítani.”

A tankerületnek egészen pontosan az eredeti adatigénylésben szereplő „megszüntetett” szóval volt gondja, erre is pontosítást kértek az időkereten túl. A PDSZ a megismételt megkeresésre a következő szöveggel pontosított közadatigénylést ismét kiküldte:

„szíveskedjék létszámadatot szolgáltatni a Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézmények közalkalmazottjai részéről a 2023. január 1. és 2023. augusztus 28. között bejelentett ill. megvalósult jogviszony-megszüntetések számáról.”

Augusztus 30-án azután a Közép-Pesti Tankerületi Központ frappáns reakciója is megérkezett, adatközlést azonban ez sem helyezett kilátásba:

„Tekintettel arra, hogy a 2023. augusztus 8-i közérdekű adatigénylésére a Tankerületi Központ részéről Önnek megküldött pontosítás kérésre válaszul megküldött levelében megjelölt adatkör nem teljesen ugyanaz, mint az eredeti adatigénylésben megjelölt adatkör, a pontosított adatigényét – tekintettel annak kiegészített adatkör-tartalmára is – új adatigényként kezeli a Tankerületi Központ, ezért a Tankerületi Központ majd az arra küldendő válaszlevélben fogja megküldeni az első adatigényében megjelölt adatkörre vonatkozóan is a választ.”

Hasonló választ adott szeptember 13-án az ugyancsak megkérdezett Sárospataki Tankerülettől, ők pontosan azt írták, mivel az adatigénylés tárgya megváltozott, ezért annak megválaszolásához további 15 nap határidőt jelöltek meg.

Nagy a válaszokról a sajtónak küldött levelében elmondta, „ha nem kapjuk meg a kért adatokat, a PDSZ bírósághoz fordul, mivel ezek az adatok a közérdekű adatigénylés körébe tartoznak, így a kérést teljesíteni kell. Újabb adatigényléssel is fordulunk a tankerületi központokhoz, miután letelt a 2023. szeptember 29-ei határidő a nyilatkozattételre, amelyet azok tehetnek meg, akik nem akarnak a méltán bosszútörvénynek nevezett státusztörvény hatálya alatt dolgozni. Nyilván ekkor is számíthatunk az időhúzásra. De ami késik, nem múlik...”

(Kiemelt kép: Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja interjút ad a 168.hu-nak 2023. január 26-án. Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)

Megrenghet a kormány hatalma, leválthatják a magyarok Orbán Viktort? Egyelőre biztosan nem, hiszen a vármegyei közgyűléseknek nincs komoly hatása a magyar politikai élet alakulására, ugyanakkor fontos fokmérője a pártok vidéki támogatottságának. A közgyűlésbe való bejutáshoz szükséges listaállítás ugyanis megmutatja, hogy egy párt mekkora szavazóbázissal bír a legkisebb vármegye legapróbb településein. Ráadásul a mostani eredmények elég beszédesek.

Meglepetésre egy hónap alatt 2,5 százalékkal, 701 forinttal lett olcsóbb a nyugdíjasok által legjellemzőbben vásárolt élelmiszerek alkotta árkosár, melyet a három nagy hazai hipermarketlánc, az Auchan, a Tesco és az Interspar által kínált termékek átlagárából számított ki a Mfor.

Noha a fővárosi Cseppkő Gyermekotthon pedofil nevelője két kislányt rendszeresen haza vitt, az ölébe ültette és szájon csókolta őket, együtt fürdött velük, bűncselekmény hiányában mégsem indult rendőrségi nyomozás ellene. Persze az intézményből a dolgozónak közös megegyezéssel távoznia kellett, de nincs priusza, jelenleg is bármilyen hasonló intézményben vállalhat munkát. S ha ez nem lenne elég, az állam az intézmény igazgatóját még ki is tüntette.