PSZ: Azonnali 45 százalékos béremelés nélkül egyszerűen nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket

Egyre kevesebben mennek tanárnak az alacsony fizetések miatt, a katatörvény módosítása ráadásul a mellékállás lehetőségétől is megfosztotta a tanárokat, akik így kénytelenek lesznek elhagyni a pályát, ha nem akarják, hogy felkopjon az álluk. Az utánpótlás hiánya és a pályaelhagyás együtt az oktatás teljes összeomlásával fenyeget a tanárok szakszervezete szerint. 

2022. július 27., 10:15

Szerző:

Jelentősen csökkent a felsőoktatásba bekerülők száma, idén 6449 diákot vettek fel a pedagógusképzésbe, ami az előző évekhez képest is nagyon alacsony. Hogy milyen következményei lesznek ennek a jövőre nézve, arról Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke beszélt a Reggeliben.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke volt a szerdai Reggeli vendége, aki szerint évről évre egyre kevesebb diák szeretne pedagógus lenni.

A fiatalok egész egyszerűen beárazták ezt a szakmát

– magyarázta az alelnök az okokat. Gosztonyi Gábor szerint a legtöbb fiatalnak azért a pénzért, amiért pályakezdőként el tudnának helyezkedni, nem éri meg elvégezni az ötéves képzést.

Idén 6449 tanulót vettek fel a pedagógusképzésbe, ha a diákok közül mindegyik végigcsinálja a felsőoktatást, majd elhelyezkedik a szakmában, még az sem pótolja az öt év múlva nyugdíjba vonuló tanárokat, akiknek a száma el fogja érni a 7900 főt. Gosztonyi Zsolt szerint ebben a létszámban még nincsenek is benne az időközi pályaelhagyók vagy azok a pedagógusok, akik 40 év után mennek el nyugdíjba. 

A PSZ alelnöke szerint

első lépésben a megoldás csakis egy 45 százalékos béremelés lehet, ha azt szeretné az állam elérni, hogy ne fogyjanak el a pedagógusok.

A kormány és a pedagógusok között tavaly október óta zajlanak a sztrájktárgyalások, eddig sikertelenül. A Pedagógusok Szakszervezete elvárná a kormánytól, hogy egy pályakezdő tanár legalább annyit keressen, mint egy pályakezdő tiszt – ezért nyílt levelet írtak a kormánynak június 17-én, de ügyükben azóta nem történt jelentős változás. 

A PSZ alelnöke szerint az állam volt a legnagyobb kényszerkatáztató – azoknál a tanároknál, akiknél nem jött ki az óraszám, vagy akik nyomorúságos illetményüket kisadózóként próbálták másodállással kiegészíteni.

A legnagyobb hiány még mindig az informatika-, a biológia- és a nyelvtanárokból van. Ráadásul még a tanévrend sincs kész, ugyanis azt a minisztérium még mindig nem tette közzé.

(Kiemelt képünk: A Szent László Gimnázium a pedagógussztrájk napján. Fotó: Márványi Dóra)

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.