Parragh László szerint az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú munkaerő importja lenne, de az elfogyott

Parragh László az ATV Egyenes beszéd című műsorában fejtette ki, hogy az ideális munkaerő-import fehér bőrű és keresztény kultúrájú. Arról is beszélt, hogy nem az a valós veszély, hogy mikor érjük utol Ausztriát, hanem hogy mikor előz meg minket Románia.

2024. május 15., 10:00

Szerző:

Magyarország energiaforrásban, nyersanyagban szegény, ami rendelkezésére áll a magyar gazdaságnak, az „a víz, illetve az emberi erőforrás, a humán tőke” – idézte a Telex Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elhangzott szavait, ahol többek között az akkumulátorgyártás felfuttatásáról, annak vonzatairól beszéltek. Rónai Egon műsorvezető többek között felvetette, hogy a magyar gazdaság egyik nehézsége a munkaerőhiány. Parragh elismerte, hogy fogy a munkaerő, és ahogy a korosztályok idősödnek, egyre kevesebb munkavállalóval lehet számolni.

Elmondta, hogy az összfoglalkoztatottsági létszámot már nagy valószínűséggel nem fogják tudni növelni, így Parragh szerint elkerülhetetlen a munkaerő importja.

„Ki adja a hozzáadott értéket, honnan lesz hozzá dolgozó? – kérdezte Rónai Egon. – Jön az import? Hozzuk be a munkásokat idénymunkára, tartósabb munkára, jönnek a Távol-Keletről?”

„Kétségtelen, hogy láthatóan fogy a munkaerő, ahogyan a korosztályok idősödnek, egyre kevesebb munkavállalóval kell számolnunk” – kezdte Parragh, elismerve, hogy a munkaerő importja elkerülhetetlen:

„Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez is kifogyott,

a Balkán kifogyott, Ukrajna munkaképes lakosságának jó része elmenekült, marad a Távol-Kelet, ahol a vallás azért szerencsére visszafogottabb, mint a keményebb arab országokban.”

Arra kevés esélyt lát, hogy a nyugaton dolgozó magyarok százezreit haza lehetne csábítani, mert ha itthon 10-20 százalékkal emelkedik a bér, „akkor az osztrákok is emelnek” – mondta. Igaz, Magyarország egyébként is kevés eséllyel kelhetne versenyre a fizetésekkel, hiszen a közepes jövedelmű országok csapdájának tüneteit mutatva épp az olcsóbb fizetéseket kínálhatja előnyként a külföldi beruházóknak.

Így maradnak az alacsonyabb fizetések és az egyre több importált munkás.

„Lehet olyan álmokat kergetni, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, meg hasonlók, de a realitásból kell kiindulni, és ahhoz kell igazodni.” Ezt az MKIK elnöke korábban is mondta, szembemenve a kormánnyal, de már tavaly is közölte: „Nem az a valós veszély, hogy mikor érjük utol Ausztriát, hanem az igazi kockázat az, ha Románia előzi meg Magyarországot” – ami bizonyos makrogazdasági mutatókban már meg is történt.

(Fotó: MKIK Facebook oldala)