Nukleáris tapasztalat nélküli ősfideszes váltja az elismert vezetőt a felújítás előtt álló paksi atomerőmű élen

A paksi atomerőmű felújítását nem az 1987 óta folyamatosan ott dolgozó, a létesítményt vezető Pekárik Géza fogja levezényelni, hanem a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező, de a nukleáris ipar világában tapasztalattal nem bíró Horváth Péter János.

2023. július 11., 11:52

Szerző:

Kritikus pillanatban váltották le a Paksi Atomerőmű szakmailag elismert vezetőjét, hogy helyet csináljanak egy ősfideszesnek – írja a direkt36.

A korábban az Orbán-kormány által is kitüntetett Pekárik Gézáról volt szó, aki akkor már több mint négy éve vezette az ország energiaellátásában kulcsszerepet játszó Paksi Atomerőművet.

Másnap a kormány be is jelentette hogy Horváth Péter Jánost nevezik ki az atomerőmű élére, Pekárikot pedig tanácsadóként alkalmazzák a továbbiakban. Horváth addig a hazai energetikai piacot felügyelő Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke volt, a szakmai háttere mellett azonban ismert volt arról is, hogy jó politikai beágyazottsággal rendelkezik a kormányoldalon. Előfordult, hogy sportmérkőzéseken találkozott fideszes politikusokkal, egy ideig pedig a Fidesz egyik fontos bázisának számító szolnoki alapszervezetet is vezette.

Horváth a MEKH éléről viharos körülmények között távozott. Az általa vezetett hivatal egyik döntése miatt ugyanis tavaly ősszel drasztikusan megugrott az önkormányzatok energiaszámlája, ami a Direkt36 kutatásai szerint fideszes városvezetőket is felbőszített.

A MEKH éléről ezt követően lemondó Horváthot a kormány nem akarta fontosabb poszt nélkül hagyni. A Paksi Atomerőművet szemelték ki számára, amely azonban épp egy meglehetősen bonyolult feladat előtt áll. Hamarosan belekezdenek a létesítmény felújításába, amelynek célja, hogy Paks I.-et ne kelljen a 2030-as években bezárni.

Az olajmérnök végzettségű Horváthnak nincs nukleáris tapasztalata, így bizonyos kérdésekbe várhatóan nem lesz beleszólása.

Az üzemidő-hosszabbítás/felújítás komoly műszaki feladat lesz. Egy, az atomerőművet közelről ismerő forrás szerint nehezebb lesz kivitelezni, mint a korábbi, 2000-es évek elején történt felújítást. Az akkor elvégzett munkákkal tolták ki húsz évvel a működést a jelenleg érvényes 2032–2037 közötti határidőig. „Az atomerőmű öregebb lett húsz évvel, a dolgok azóta koptak, korrodálódtak benne” – fogalmazott a forrás. Szerinte ezúttal az elöregedett berendezéseket is ki kell majd cserélni (ilyen lehet például egy-egy régi szivattyú vagy mérőeszköz), vagyis olyan problémákkal is foglalkozni kell, amelyekkel az előző üzemidő-hosszabbítás idején még nem kellett.

 

(Kiemelt képünk: Munkába járó dolgozókat műszakváltás után haza szállító autóbuszok a Paksi Atomerőmű kijáratánál. Mögöttük a 3-4-es blokk épülete. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.