Oszkó Péter: Nagyon durva és tartós üzemanyagár-emelkedés jöhet

Oszkó Péter szerint az ársapkák elkerülhetetlenül áruhiányhoz vezetnek. 

2022. december 8., 12:17

Szerző:

Oszkó Péter szerint, ha a „fogyasztói árakat bármilyen módon szabályozzuk, akkor egy idő után bizonyos szereplőknek nem lesz mozgástere elviselni a veszteségeket, így nem lesz érdeke tovább szolgáltatni, emiatt áruhiány léphet fel”. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere az Indexnek adott interjújában hozzátette, hogy a ‘90-es éveket megelőzően ugyanilyen hatása volt a hasonló intézkedéseknek. 

„Sok szereplő szenvedett el pótolhatatlan veszteségeket, független kis kutak húzták le a rolót. Az intézkedés kivezetésével visszaáll ugyan a piaci árképzés, azonban sokkal kevesebb szereplővel, kisebb versennyel, sokkal oligopolisztikusabb piaccal, ahol nehezen lesz elkerülhető az árak beragadása akár az európai átlagnál tartósan magasabb szinten”

– mondta az interjúban Oszkó a benzinársapka kivezetését firtató kérdésre. Oszkó reagált az intézkedés kormányzati kommunikációjára és azt mondta, hogy az európai intézkedések hatálybalépésének közvetlen következményeként az olaj világpiaci ára egyébként valójában éppen csökkenésnek indult. 

„A világpiaci árak csökkenése jól mutatja, hogy a hazai szakpolitika és általában a politikai kommunikáció megközelítése mennyire önellentmondásos. Az energiaszankciókat próbáltuk hibáztatni a hazai inflációért, miközben nemrég kénytelenek voltunk beismerni, hogy azok december elejéig hatályba sem léptek. Amikor hatályba léptek, és amikor az általunk kifogásolt uniós ársapkát sikerült elfogadni, a világpiaci árak csökkenésnek indultak, ami ugyancsak nem lehet magyarázat sem a hazai inflációs nyomásra, sem az üzemanyagárak alakulására”

– mondta Oszkó Péter. 

(Kiemelt kép: Oszkó Péter. Fotó: Bugány János/MTI)