Mi lesz így a betegekkel? Drasztikusan csökkenhet a budapesti orvosi ügyeletek száma

Ősztől harmadával csökkenhet az orvosi ügyeletek száma Budapesten. 

2024. július 20., 12:54

Szerző:

Legalábbis erre enged következtetni az Országos Mentőszolgálat Népszavához eljutott koncepciója, ami jelentős kapacitás-csökkenéssel számol. Ezt több szakmai szervezet, köztük a Magyar Orvosi Kamara is aggályosnak találja. A tervek szerint az orvosi ügyeletek száma harmadával csökkenne ősztől. 

Ha Budapestet is becsatlakoztatják az egységes állami ügyeleti rendszerbe, a mostani 23 helyett októbertől a fővárosban 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pont működne

– írja a Népszava az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koncepciója alapján, melyből az is kiderül, hogy az új felnőtt ügyeleti pontokból hatot sürgősségi osztály mellett, ötöt szakrendelőkben és kettőt az OMSZ két telephelyén kereshetnének fel a betegek.

Romolhat az ellátás 

A gyermekügyeleti pont a Heim Pálban, a Szent János kórházban, illetve a XIII. kerület Révész utcai rendelőjében működne. Ezen túlmenően az OMSZ még öt, ún. „szekunder” két fős ügyeleti mentőegységet is alkalmazna, pk végeznék például a közterületi halottszemléket. A koncepció lényege, hogy csatlakoztatni akarják a fővárosiakat az egységes állami ügyeleti rendszerhez. Ennek kapcsán egyébként Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő nemrég azt mondta, ahogy Budapestet is eléri az ügyeleti rendszer átalakítása, tovább romlik majd az itt élő, közel 2 millió ember állami ellátása. 

A MOK szerint aggályos 

A koncepciót aggályosnak véli a Magyar Orvosi Kamara és a fővárosi önkormányzat is. A kamara még márciusban 25 pontba szedte és küldte el az egészségügyi kormányzatnak az új ügyeleti rendszer orvosolandó problémáit, ám erre a mai napig nem érkezett még válasz. A MOK által összeírt pontokban egyebek között a munkaszüneti napokon több ügyeleti pont megnyitását, tiszta és szellőztethető vizsgálókat, egyértelmű betegutakat, az ellátásban pontosabb kompetencia-határokat, a fogyóeszközök rendszeres pótlását, az ügyeleti autókon pihent és gyakorlott gépkocsi vezetőket kértek.

Nem történt egyeztetés

A lapnak nyilatkozó kamarai tag elmondása szerint a váltásnak mindössze egyetlen előnye lehet, a koncepció megvalósításával ugyanis egységessé válhatna az irányítás, ám a jelenleg javasolt szakmai megoldással romolhat a biztonságos betegellátás. Az ügyeletet a fővárosban is az OMSZ kooridnálná, vagyis októbertől itt az egységes hívószámot (1830) kellene a rendelési időn túl tárcsázni. A vonal végén ülő diszpécser pedig döntene arról, hogy az érintett betegnek, telefonos tanácsadásra, ügyeleti autóra, mentőre, vagy csak vizsgálatra – van-e szüksége. A portálnak Havasi Gábor, a a főváros egészségügyi tanácsnoka elmondta, az ügyeleti rendsezr átalakítás kapcsán a városvezetéssel még nem egyeztetett a kormányzat. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)