Gyermekvédelmi törvénycsomag – Össze-vissza kapkod az Orbán-kormány

A még be sem nyújtott gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalására hívtak össze egy bizottsági ülést, majd gyorsan le is mondták. 

2024. február 26., 13:52

Szerző:

Kapkodás jellemzi gyermekvédelmi törvénycsomag benyújtását. Hiába tettek be egy plusz ülésnapot, hogy rendkívüli eljárásban tárgyalják és el is fogadhassák kedden a néhány hete még nem tervezett, a kegyelembotrány miatt viszont mégis bevetett szigorításokat, a törvénycsomag még nem készült el, az igazságügyi bizottságot mégis összehívták – írja a hvg.hu. 

Történt ugyanis, hogy vasárnap este 19:33-kor összehívták, majd hétfőn reggel 7:56-kor le is mondták az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülését, ahol nem sokkal később, 10:15-kor már egyetlen napirendi pontként tárgyalták volna a Fidesz-frakcióban összeállított, gyermekvédelmi törvénycsomagot.

A rapid módon összehívott, majd lefújt ülés önmagában is furcsa, az pedig főleg szokatlan, hogy egy olyan törvényjavaslat tárgysorozatba vételére hívnak össze ülést, amelyet még be sem nyújtottak

– írja a lap.

Ha tehát a február elején még nem tervezett, majd a Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán lemondásához vezető kegyelembotrány miatt mégis bevetett változtatás szövege nem is ismert, az elmaradt ülés napirendi javaslatából legalább a címe kiderül. A címe pedig „A pedofil bűnelkövetők feltételes szabadságra bocsáthatóságának kizárásáról szóló törvényjavaslat”.

A javaslatcsomagról egyelőre csak annyit tudni, hogy a címének megfelelően változtatna a pedofil bűnözők szabadlábra bocsátásának gyakorlatán. Tuzson Bence igazságügyi miniszter árulta el a minap, hogy az a terv: az elítéltek feltételes szabadságra bocsátásáról szóló döntés előtt meghallgatják és figyelembe veszik az áldozat véleményét. Csakhogy egy nappal korábban Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető még ennél szigorúbb tervet emlegetett, aszerint a kormánypártok azt szeretnék, hogy egyáltalán ne legyen szabadlábra helyezés ilyen ügyekben.

Vélhetően az ilyen és ehhez hasonló össze nem csiszolt részletek – politikus-jogászul „koherenciazavarok” – elsimítása miatt nem nyújtották még be végül hétfő reggelig a törvénycsomagot, és emiatt kellett lemondani a már meghirdetett szakbizottsági ülést is. A lap információi szerint

ez azonban nem jelenti azt, hogy hétfőn még ne nyújthatnák be, és akár kedden szavazásra is bocsáthatják.

Úgy tudjuk, hogy a kormánypártok eredeti ötlete az volt, hogy a mintegy 20 jogszabályt módosító törvényjavaslat-csomagot egyéni képviselői indítványként adta volna be Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető (esetleg a korábbi gyakorlatnak megfelelve Simicskó István KDNP-frakcióvezetővel közösen), majd a Fidesz–KDNP kivételes eljárást kérne rá.

A ritkán, félévente csak négyszer alkalmazható kivételes eljárás lényege, hogy egy jogszabály rendkívül gyors megszavazását teszi lehetővé, ráadásul ilyen esetekben nem kötelező a társadalmi vita sem, amely 8 napot venne igénybe. Így viszont kivételes eljárásban, hétfőn benyújtva a jogszabály vitáját és zárószavazását is megtarthatná a parlament már kedden. Ráadásul

a kivételes eljáráshoz a képviselők egyötödének aláírása kell, ami így még Varga Judit pótlása nélkül is bőven megvan a 134 fős Fidesz–KDNP-nek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az új magyar kormány tagjai 2022. május 24-én leteszik esküjüket az Országgyűlésben. Az ellenzék nagy része kivonult. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

Új és részletes adatsorokat közölt a KSH a nyugdíjakról, és nyugdíjasokról. Ezek szerint nyugdíjban vagy egyéb nyugdíjjellegű ellátásban Magyarországon 2 millió 423 ezer fő részesült 2024 elején, a jogosultak 76%-a korbetöltött öregségi nyugdíjat kapott – írja a statisztikai hivatal alapján a Portfolio.