Rendkívüli kormányinfó: Itt a nagy bejelentés a köztársasági elnök megválasztásáról

A köztársasági elnök választásának módja és ideje, Novák lemondása, hogy Orbán mikor értesült a kegyelmi ügyről, illetve, hogy Gulyás Gergely jóban van-e még Magyar Péterrel – mindezek szóba kerültek a rendkívüli kormányinfón. 

2024. február 16., 17:15

Szerző:

Rendkívüli időpontban, péntek délutánra hirdetett kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás: Novák Katalin tette a legtöbbet a családokért

Gulyás Gergely értékelése szerint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter példamutató módon vállalta a felelősséget abban a kegyelmi ügyben, amely az elmúlt két hétben meghatározta a magyar nyilvánosságot – írja az MTI. A miniszter elmondta, a kormány Novák Katalin és Varga Judit lemondása után szerdán ülésezett először és ez volt az első lehetőség, hogy levonja a politikai következtetéseket abból az ügyből, amely az elmúlt két hétben meghatározta a magyar nyilvánosságot. 

Gulyás Gergely azt mondta, az elmúlt 14 évben a magyar kormány „egyedülállóan nagy hangsúlyt” fektetett a családok támogatására és a gyermekek védelmére. Felsorolta az intézkedéseket: családi adókedvezmény, csok, falusi csok, csok plusz, szigorú gyermekvédelmi törvény, pedofil ellenes törvény. Ezeket a baloldal nem támogatta, nem szavazta meg. 

A családpolitikáért a legtöbbet éppen Novák Katalin tett 2014 után és Varga Juditnak is meghatározó szerepe volt a büntető törvénykönyv szigorításában és a családvédelmi törvény elfogadásában. Ezért is érthető, hogy a magyar társadalom nagy része értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. Ebben az ügyben az történt, aminek ilyenkor elkerülhetetlenül történnie kell: a köztársasági elnök és a korábbi igazságügyi miniszter példamutató módon vállalta a felelősséget – tette hozzá. 

A tárcavezető közölte, a kormánynak a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen. Elmondta, az alaptörvény-módosításon túl szigorítják a gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezésének feltételeit, és át kell tekinteni a gyermekvédelmi jogszabályokat is. 

Arra a kérdésre, hogy Balog Zoltán tájékoztatta-e Orbán Viktort arról, hogy támogatja a K. Endrének adott kegyelmet, a miniszter kijelentette, hogy nem,

Orbán Viktor is a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről.

Két héten belül belül megnevezik, kit jelölnek köztársasági elnöknek

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, két héten belül állítanak államfő-jelöltet, Novák Katalin lemondását február 26-án fogadhatja el a parlament.

Orbán Viktor alkotmánymódosítását és a további szigorításokat a tavaszi ülésszakban tárgyalják.

A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kabinet szerint Balog Zoltánnak le kellene-e mondania a kegyelmi ügy kapcsán – írja a Pénzcentrum.

Világos alkotmányos rend van a köztársasági elnök választásáról – mondta egy másik kérdésre a miniszter, aki szerint

nem lesz közvetlen elnökválasztás.

Beszélt-e Gulyás Gergely Magyar Péterrel?

Magyar Péter néhány nappal ezelőtt azt mondta a Partizánban, hogy Gulyás Gergely 2022 óta a barátja. Az ATV megkérdezte, hogyan értékeli az állításokat, amelyeket Magyar megfogalmazott a kormánytagokkal és a kormánypárt működésével kapcsolatban, illetve, hogy beszéltek-e azóta, Gulyás felhívta-e, megkérdezte-e, miért fogalmaz meg ilyen súlyos állításokat. A miniszter válasza szerint ezt több okból sem tette, hónapokkal ezelőtt beszélt bele utoljára, és

Magyar neki előre megmondta, hogy ha az állami megbízatásai megszűnnek, ez fog történni.

A miniszter azt mondta, nem próbálta meg lebeszélni, nem szereti, ha fenyegetik.

Arr, hogy mit gondol, „ki állhat Magyar Péter mögött” a miniszter azt válaszolta, ő ezt nem tudja, de biztos benne, hogy a Fideszben nincs belső ellentét, ez nem állhat az ügy mögött. Felidézte, hogy Magyar és az ő viszonya „egykor baráti volt”, „szomorúan nézi, hogy azok kegyéből és kenyeréből van a közéletben, akik ellen egykor együtt küzdöttek”.

Kémiai kasztrálás?

A Jobbik korábban a kémiai kasztrálást javasolta a pedofil bűncselekményeket elkövetők büntetésének módjaként, kérdésre, hogy a kormány ezt tudná-e támogatni, a miniszter azt mondta, a kormány ezzel kapcsolatban akkor nem foglalt állást, nincs véleménye, jól meg kell fontolni, milyen szankciók érvényesítését fogadják el, a legszigorúbb ötleteket sem kell elvetni, bár az emberi jogokat nem szabad semmibe venni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Magyarország és az Európai Unió közötti kötelékekről szóló sajtótájékoztatón Budapesten 2018. november 9-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

 

 

2024. május 16., 16:43

Nem lesz egyhangú az időjárás hazánkban a következő napokban. Zivatarra, felhőszakadásra, jégesőre, szélre és napsütésre egyaránt számítanunk kell, de fázni biztosan nem fogunk.

2024. május 16., 13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt