Oroszbarát és ellentüntetés is lesz szombaton, egymástól párszáz méterre

Mégis megtartják a Putyin-barát tüntetést, de lesz a környéken ellentábor is.

2022. április 30., 08:03

Szerző:

A korábban bejelentett oroszpárti tüntetés közvetlen közelébe szervezett ellentüntetést a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Jednisty Asociaciya/Egység Ukrán Egyesület a Deák térre 13 órára, egy órával az Oroszország melletti szimpátiatüntetés előttre. A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület levélben fordult a BRFK-hoz azt kérve, hogy vonják vissza az orosz szimpátiatüntetés engedélyét, a rendőrség azonban ennek nem tett eleget – írja a Népszava.

Az ukrán ellentüntetés leírása szerint „1956 óta tudjuk és átérezzük, mit jelent, amikor a Kreml beleszól egy szabad ország belügyeibe, rákényszeríti akaratát egy demokratikus országra. Ukrajna most ezt 2022-ben még véresebben, még több ártatlan áldozattal éli át. Segítsetek nekünk megmutatni, hogy Magyarországon, Budapesten sokan vannak azok, akik mellettünk állnak.”

A tüntetők a Deák térről a Vértanúk terére vonulnak majd át, így mindössze párszáz méter fogja elválasztani az Ukrajna melletti szolidaritásért tüntetőket a korábban a Szabadság térre bejelentett oroszbarát tüntetőktől.

Az oroszbarát megmozdulást több furcsa hátterű Facebook-oldal szervezte, események meghirdetésével. Elég vegyes a résztvevők társasága, így akadtak közöttük szélsőjobboldali, oltásellenes, illetve összeesküvés-elmélet hívők is. A szervezők között feltűnt korábban egy bizonyos P. Zoltán is, akinek a neve már korábban felmerült egy, az orosz katonai hírszerzéshez (GRU) köthető történetben.

A szervezők szerint az első eseményüket törölte a Facebook, azonban a portál forrásai arról számoltak be, hogy belső konfliktus miatt történt így. Jelenleg a „Traktoristák a Bolygóért” nevű csoport eseményeként fut a szombati szimpátiatüntetés. 

A tüntetést néhány, ismert orosz propagandaoldal is népszerűsítette, ugyanakkor parlamenti párt nem nyilvánult meg ez ügyben, még a Mi Hazánk sem. A szombati tüntetés sajátos helyzetbe hozta az EU-n belül erősen oroszbarátnak számító Orbán-kabinetet. A BRFK korábban levélben tudatta, hogy a gyülekezési törvény alapján nem lehet megtiltani a rendezvényt, így a rendőrség nem akadályozza meg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látta: a szólásszabadság megilleti a hétvégi tüntetés résztvevőit is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.