Így titkolózik Orbán Viktor

Orbán Viktor szűk köre több titkot gyárt. Tavaly 28 olyan kormányhatározat született, aminek még a címe is titkos. 

2024. március 1., 09:42

Szerző:

Orbán Viktor szűk köre 28 olyan kormányzati döntést hozott tavaly, amiről még akár 90 évig nem tudhatunk meg semmit. Még a titkos dokumentumok címét se – írja a Hvg. A kormány tagjain és egy nagyon szűk körön kívül ezekről a titkos döntésekről évtizedekig nem fogunk tudni semmit.  Senki, semmit.

Orbán Viktor Kabinetirodája közölte: Senki, semmit.

Tavaly sokkal több titkos kormányhatározatot hozott a kabinet, mint egy évvel korábban. 2022-ben 24 titkos kormányhatározat született. A Miniszterelnöki Kormányiroda a Hvg közérdekű adatigénylésére válaszul csak annyit közölt, hogy 2023-ban a kormány 28 titkos, úgynevezett háromezres kormányhatározatot hozott. A darabszámnál többet nem lehet tudni, mivel a kormányhatározatoknak nemcsak a tartalma titkos, vagyis„nemzeti minősített adat”, hanem már a címe is, mert abból kiderülhetne, milyen témáról szól.

Ezeknek a kormánydöntéseknek közös jellemzője, hogy négyjegyű jelölésük, a sorszámozásuk hármassal kezdődik, ezért is hívják őket “háromezres” határozatoknak. Ebből született tehát tavaly 28, ami nem tűnik soknak, főleg, hogy a kormány 2023-ban 1621 darab nyilvános határozatot is hozott, ezek az úgynevezett „ezres” határozatok. A háromezres határozatok azok, amelyek hivatalosan is titkosnak számítanak. A törvény szerint ezek nemzeti minősített adattá válnak, tartalmuktól függően 10, 20, vagy a „Szigorúan titkos!” pecsét ráütésével 30 évre. Utóbbi minősítés ráadásul kétszer is meghosszabbítható, így akár 90 évre is elzárva maradhatnak a nyilvánosság elől – írja a lap. 

Egy kormányzati döntés ilyen szintű titkosításának általában van jogos, észszerű indoka, hiszen a háromezres határozatokban hadititkok, nemzetbiztonságot érintő információk lehetnek, ezek nyilvánosságra kerülése pedig veszélyeztetheti Magyarország érdekeit. De minősítéssel védhető a törvény szerint „Magyarország gazdasági tevékenysége” is, ami már elég tágan értelmezhető.

A háromezres határozatoknak egyedül a darabszáma ismerhető meg, ezt kérte ki a Hvg közérdekű adatigényléssel, ahogy korábban is, így a számuk évekre visszamenőleg követhető. Az Orbán-kormányok amúgy 2010 óta ciklusról ciklusra döntik meg saját titkosítási rekordjaikat. Sőt, jelentősen túlszárnyalják a baloldali kormányok 2006-2010 közötti időszakát is, amikor 4 év alatt összesen 51 háromezres határozat született.  A 2010-2014-es kormányzati ciklusban 72 ilyen döntés született, 2014-2018 között már 96, a 2022-ben véget ért ciklusban pedig már bőven 100 feletti volt a háromezres döntések száma.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kormány 2022. évi utolsó ülése előtt tartott éves sajtótájékoztatóján. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.