Palkovics érdekeltségi körébe tartozó cég szoftverét kötelező használni az állami szférában

Több száz állami szervnél tette kötelezővé a kormány annak a szoftvernek a használatát, ami Palkovics László ex-miniszter érdekeltségi körébe tartozó cég fejlesztett. 

2024. január 24., 16:57

Szerző:

 Az állami szektorban különböző állami társaságokat – köztük kórházakat, erdészeteket, nonprofit szervezeteket stb. – arra kötelezik, hogy Palkovics László ex-miniszter érdekeltségi körébe tartozó cég által fejlesztett szoftvert vásároljanak. Így 2024 végéig több száz állami szervnél az EKEIDR iratkezelő rendszert kell bevezetni, melyet Palkovics László volt üzlettársának a cége, az SDA DMS Zrt. fejlesztett ki. A szoftvert már több helyen is használják a közszférában, a MÁV-nál és a Nemzeti Vagyonkezelőnél, és a fővárosi és megyei kormányhivatalokban is – írja az Átlátszó. A kormány szerint a cél a közigazgatás belső működésének átláthatósága, az e-ügyintézés támogatása, ezáltal a hatékonyság növelése.

Palkovics László volt üzlettársának iratkezelő programja díjmentes, de...

A Kormányhatározat, mely rendelkezik a EKEIDR kötelező használatáról egyszerűen nem nyilvános. A Poszeidon EKEIDR Irat- és Dokumentumkezelő Rendszer fejlesztője az évi 2-2,4 milliárd forint forgalmat bonyolító SDA DMS Zrt., amelynek tulajdonosa Fauszt Zoltán, Palkovics László ex-miniszter volt üzlettársa. Az Átlátszó azt írja, hogy EKEIDR licencek, amelyek örökös licencek, díjmentesen érhetők el az állami  szervezetek számára. Ugyanakkor a rendszer bevezetéséhez kapcsolódó szolgáltatások, a bevezetés időtartama alatti terméktámogatás, valamint a bevezetést követően a verziókövetés, a gyártói support, illetőleg az egyéb fejlesztések már díjkötelesek.

Palkovics volt üzlettársa dúskál az állami megbízásokban

Palkovics László volt üzlettársának vállalataihoz köthető az általános és középiskolákban használt Kréta, az egyetemeken használt Neptun, valamint a Poszeidon elektronikus iratkezelő program üzemeltetése. A kormány ezekre a programokra évente több tízmilliárd forintokat költ. A Neptunt fejlesztő céget SDA Stúdió Kft. néven dr. Cséfalvay Klára alapította társaival 1995-ben, majd 2005-ben többségi tulajdont szerzett benne az RC Invest Vagyonkezelői Zrt., ami mára az egyetlen tulajdonosa. Az RC Invest Zrt. többségi tulajdonosa Fauszt Zoltán – Palkovics László volt üzlettársa. 

Palkovics és Fauszt közös múltja 2000-ig nyúlik vissza, amikor ötödmagukkal megalapították az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t. Palkovics 14 év múlva, 2014 májusában szállt ki a cégből, júniusban pedig Balog Zoltán akkori emberi erőforrások miniszter kinevezte felsőoktatási államtitkárnak. 2016-ban Palkovicsot előléptették, és a teljes oktatásért felelős államtitkár lett, 2018 májusa óta ő volt az innovációs és technológiai miniszter, a 2022. áprilisi választás után felálló új kormányban pedig Orbán Viktor miniszterelnök technológiai és ipari miniszterré nevezte ki. Palkovics kiszállása után Fauszt lett az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft. többségi tulajdonosa, majd 2018 végén ő is otthagyta a céget. A Közbeszerzési Adatbázis és az internetes archívum szerint az Informin’ Kft. soha nem kapott állami megrendelést.  Az SDA-cégek által elnyert közpénzes megrendelések 2008 óta összesen nettó 32,3 milliárd forint értékű közbeszerzésen győzedelmeskedtek önállóan. A megrendelések jelentős részét a Neptun támogatása és fejlesztése teszi ki, ez évente több százmillió forint bevételt jelent az SDA Informatika Zrt.-nek az egyetemektől. 

(Kiemelt képünkön: Palkovics László ex-miniszter. Fotó: 168 Óra Archív)

 

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.