Palkovics volt üzlettársa dúskál az állami megbízásokban

Palkovics László volt üzlettársának vállalataihoz köthető az általános és középiskolákban használt Kréta, az egyetemeken használt Neptun, valamint a Poszeidon elektronikus iratkezelő program üzemeltetése. A kormány ezekre a programokra évente több tízmilliárd forintokat költ.

2022. szeptember 1., 13:28

Szerző:

A Neptunt fejlesztő céget SDA Stúdió Kft. néven dr. Cséfalvay Klára alapította társaival 1995-ben, majd 2005-ben többségi tulajdont szerzett benne az RC Invest Vagyonkezelői Zrt., ami mára az egyetlen tulajdonosa. Az RC Invest Zrt. többségi tulajdonosa Fauszt Zoltán – Palkovics László volt üzlettársa, írta az Átlátszó.

Palkovics és Fauszt közös múltja 2000-ig nyúlik vissza, amikor ötödmagukkal megalapították az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t. Palkovics 14 év múlva, 2014 májusában szállt ki a cégből, júniusban pedig Balog Zoltán akkori emberi erőforrások miniszter kinevezte felsőoktatási államtitkárnak. 2016-ban Palkovicsot előléptették, és a teljes oktatásért felelős államtitkár lett, 2018 májusa óta ő volt az innovációs és technológiai miniszter, a 2022. áprilisi választás után felálló új kormányban pedig Orbán Viktor miniszterelnök technológiai és ipari miniszterré nevezte ki. Palkovics kiszállása után Fauszt lett az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft. többségi tulajdonosa, majd 2018 végén ő is otthagyta a céget. A Közbeszerzési Adatbázis és az internetes archívum szerint az Informin’ Kft. soha nem kapott állami megrendelést.

Az SDA-cégek által elnyert közpénzes megrendelések 2008 óta összesen nettó 32,3 milliárd forint értékű közbeszerzésen győzedelmeskedtek önállóan. A megrendelések jelentős részét a Neptun támogatása és fejlesztése teszi ki, ez évente több százmillió forint bevételt jelent az SDA Informatika Zrt.-nek az egyetemektől. 

Kell e KRÉTA?

2015 júliusában az Educatio Nonprofit Kft. hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást indított, amelyben felkérte az egyetemi Neptunt működtető SDA Informatika Zrt.-t a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztésére. Az állami cég a munka árát nettó 543 millió forintra becsülte előzetesen, de ennél jóval drágább lett: nettó 728 millió forintos szerződést kötöttek a felek 2015 végén. A KRÉTA rendszer '16/17-es tanévben az önként jelentkező iskolák tesztelhették, de a 2018/19-es tanévre minden állami fenntartású iskolának kötelező volt. 2016-ban az SDA Informatika Zrt.-ből kiválva megalakult az eKréta Informatikai Zrt., ami csak a közoktatásban használt szoftverrel és fejlesztéseivel foglalkozik. A KLIK 2017-ben, 2018-ban és '19-ben a Kréta üzemeltetéséért 440 millió forintot fizetett. Azóta pedig csak milliárdos szerződéseket kötött a KLIK az eKréta Zrt.-vel: 2021-ben távoktatási rendszert rendelt az állami szerv nettó 1,6 milliárd forintért, és idegennyelvi felkészítő modult 2,3 milliárdért. Idén a KLIK eszköznyilvántartó modul bevezetésére nettó 1,6 milliárd forint, és az összes modul terméktámogatására a 2025. január 31-ig tartó időszakra nettó 11,4 milliárd forint értékben szerződött a céggel.

A cég másik nagy rendszeres megrendelője a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH). 2017-ben nettó 163,7 milliót fizetett a rendszer supportjáért, 2019-ben 200 milliót egy új modulért, majd 2020-ban terméktámogatásra 386 milliót, gazdálkodási és HR-modulra pedig 765 millió forintot.