Titkos határozatokat kell kiadnia a kormánynak

Több tucat olyan határozatát kell kiadnia a kormánynak, amelyet 10 évig döntéselőkészítésre hivatkozva elzárt a nyilvánosság elől, majd még ezután sem akarta átadni őket, holott, mint most kiderült, nincs jogi alapja a titkolózásnak.

2023. július 25., 13:39

Szerző:

A hvg.hu által indított közérdekűadat-perben jogerősen is kimondták: a döntések nem titkolhatók tovább.

Mintegy három tucat, több mint 10 évig a nyilvánosság elől sikerrel elzárt kormánydöntés tartalma derülhet ki hamarosan, miután a Fővárosi Törvényszék március 17-én kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a hvg.hu-nak adott igazat a kormányzattal szemben, majd a Fővárosi Ítélőtábla június 13-i, immár másodfokú, jogerős ítéletében is megerősítette ezt.

A portál hiába kérte ki a Miniszterelnöki Kormányirodától a „kétezresnek” hivatkozott anyagokat, ezt arra hivatkozva tagadták meg, hogy a keletkezésüktől számított 10 évig nem nyilvánosak, mert döntéselőkészítő anyagnak minősülnek.

Első fokon a kormányiroda arra hivatkozott, hogy azért nem adják ki még a 10 év letelte után sem a „kétezres” határozatokat, mert az egyébként nem nyilvános kormányülésen hozott olyan kormányhatározat sem nyilvános – így nem is adható ki közérdekű adatként – amelynek a Magyar Közlönyben való közzétételét kifejezetten nem írja elő jogszabály.

A hvg.hu által most jogerősen megnyert per azt jelenti, hogy legalább 33 korábbi döntésről kiderülhet, mit tartalmaz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fővárosi törvényszék. Forrás: 168.hu archív)