Mutatjuk, hogy mennyibe kerültek Orbán Viktor utazásai

Orbán Viktor hivatalos külföldi útjai 2020 januárja óta összesen 377 528 729 forintba kerültek, és minden harmadik alkalommal ment különgéppel. Delegációja általában 15-20 főből állt, ám előfordult, hogy több mint ötvenen kísérték el útjára.

2022. december 5., 10:41

Szerző:

Az rtl.hu a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz benyújtott közérdekű adatigényléséből kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatásai miatt több, mint száz napot töltött külföldön 2020 januárja és 2022 augusztusa között. Az utazásra 220 millió forintot, illetve az őt kísérők útiköltségeire és szálláshelyeire csaknem 140 millió forintot költöttek. A minisztérium továbbá közölte, hogy a több, mint 70 út során a miniszterelnök delegációinak tagjai összesen 15 millió forint összegben számoltak el napidíjat. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a szállásokra nagyjából 100 és 200 ezer forintot költöttek el fejenként.

Minden harmadik útjára különgéppel repült

A külügyminisztérium adatai szerint Orbán Viktor minden harmadik esetben az állami tulajdonban lévő Airbus A 319-es repülőgéppel utazott külföldre, míg a kormány tagadja, hogy a miniszterelnök kormánygépként használná a repülőt. A kormányfő legutóbb a 350 kilométerre lévő Mariborba utazott ezzel a géppel, miközben kormányzati autókonvoj is ment Szlovéniába – írja az RTL.

A miniszterelnök kísérete általában 15-20 fős, de tavaly novemberben több, mint ötvenen utaztak vele Isztambulba. Időnként elkíséri egy meg nem nevezett családtagja is, akiről az rtl azt feltételezi, hogy a felesége lehet. 

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik Brüsszelbe 2022. október 20-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)