Orbán Viktor nem tudja, mi a különbség negatív és pozitív teszt között

Ő csak rossz tesztként hivatkozik az egyikre, de nem arra, amelyikre gondolnánk.

2022. január 14., 08:38

Szerző:

„Ez már majdnem olyan karácsony volt, mint amit elképzel az ember. A veszély fenyegető ereje gyengébb volt, mint korábban” – jegyezte meg Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel, ahol egy hónap kihagyás után beszélt újra a kormány legfrissebb intézkedéseiről.

Járványkezelés: negyedik oltás, védettségi igazolvány, akciónapok

Mostanra szinte minden orvosszakértő egyetért abban, hogy a koronavírus új variánsa, az omikron gyengébb lefolyású, mint a korábbi delta variáns, de a miniszterelnök szerint így is muszáj ellene védekezni. „Az oltás az adu ász, ami a kezünkben van, és üti mindkét vírusmutánst” – mondta. Éppen ezért januárban minden hétvégén szerveznek oltási akciónapokat, csütörtöktől szombatig lehet időpontfoglalás nélkül kérni az oltást a kórházi oltópontokon és járásközpontú szakrendelőkben. A háziorvosok is fognak tartani egész napos oltási akciót.

Orbán Viktor kitért arra, hogy mivel az omikron által okozott betegség gyorsabb lefolyású, ezért a kormány változtatott a járványügyi protokollon. Az iskolákban fertőzés esetén csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradniuk, az oltott gyerekek oktatása a megszokott rendben folytatódik. Ahogy arról Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a csütörtöki Kormányinfón,

a kötelező karantén hossza tíz napról hét napra csökken, de öt nap után negatív teszt felmutatásával lehet szabadulni.

Ezen a ponton érdekes kavarodás történt a miniszterelnök interjújában. Először véletlenül pozitív tesztet mondott negatív helyett, amikor arról beszélt, ennek felmutatásával lehet szabadulni a kötelező karanténból. Amikor a műsorvezető, Nagy Katalin kijavította, Orbán Viktor ingerülten csak annyit mondott: „a rossz tesztre gondolok”. Nagy Katalin továbbra is értetlenül állt a kijelentés előtt, hiszen a rossz teszt a vizsgált alany szempontjából azt jelenti, hogy kimutatja a koronavírus-fertőzést, tehát pozitív. Mint kiderült, a miniszterelnök rossz teszt alatt a negatív, a fertőzést a szervezetben kimutatni nem tudó tesztre gondolt, de ez a feltételezés is csak Nagy Katalin magyarázatának köszönhető.

Orbán Viktor arról is szót ejtett, hogy február 15. után csak oltás alapján küldik ki a védettségi igazolványokat, amelyek ezzel az intézkedéssel tulajdonképpen oltási igazolvánnyá alakulnak. Akinek megvan a három oltása, gyerekek esetében kettő, vagy a második oltás óta kevesebb mint hat hónap telt el, az rendelkezhet érvényes dokumentummal, és élvezheti a kártyával járó előnyöket. A negyedik oltásról elmondta, a kormány teljes egészében támogatja. Bár a harmadik oltás erősen megnöveli a védettséget, de négy hónap elteltével bárki felveheti a negyedik adag vakcinát, hat hónap után pedig a kormány javasolja is, de mindenképp szükséges a saját helyi háziorvosunk véleménye.

Élelmiszerárstop, kamatstop, üzemanyagnár-stop

A miniszterelnök elmagyarázta a napokban bejelentett élelmiszerárstop mögötti gazdasági motivációt. Szerinte a piac alapvetően képes elrendezni a gazdasági élet rendjét, de vannak válságos szituációk, és ilyenkor mérlegelni kell, milyen mértékben szabad beavatkozni a piacgazdaságba, ugyanis válság idején nincs normativitás. Mint mondta, az infláció eltéríti az árakat a normális működéstől, így a negatív hatások tompítását kell célozni. Emelni kell a béreket, a nyugdíjakat, illetve ahol lehetséges, megfogni az árak emelkedését. Hozzátette, az átlagos árszintet nem lehet szabályozni, de bizonyos területeken célzottan elérhetőek eredmények. Éppen ezért határozták meg hat alapvető élelmiszer árát az október 15-i szintnél, és ami a legfontosabb: a kereskedőknek kötelezővé tették, hogy ezek az áruk mindig, minden esetben megtalálhatóak legyenek a polcokon. A miniszterelnök megjegyezte, ezt a kormány ellenőrizni fogja, és a szabályt szegő üzletekre súlyos pénzbüntetések várhatnak. Az élelmiszerárstopot egyébként kilencven napra vezették be, Orbán Viktor reménykedik benne, hogy ezen időszak leteltével az európai infláció mértéke is csökken majd.

„Attól, hogy rühellik a kormányt, de látnak egy intézkedést ami az emberek érdekeit szolgája, mondhatnák, hogy jó. De ez nem tud kijönni a szájukon”

– panaszkodott a baloldali logikára Orbán utalva arra, miért nem az ÁFA-csökkentés mellett döntöttek. Annyit mondott, a kormány az alapvető élelmiszerek árát egyszer már levitte öt százalékra, majd gúnyosan hozzátette, az intézkedést hevesen kritizáló ellenzék ezt korábban nem szavazta meg. „Magyarországon nem tudják, hogy milyen hatalmas szociális felelősséget okoz nyugaton, hogy a családokat terheli a megnövekedett rezsiköltség” – emelte ki azzal kapcsolatban, hogy Európában másfélszeresére emelkedtek a rezsiárak. Méltatta a magyar kormány döntését, miszerint 2013 óta van rezsicsökkentés, amely most az inflációnál különösen jótékony hatású. A rezsirendszer árszabályozása szerinte a családokat védi.

Ugyanez történt az üzemanyagárakkal is, amelyek emelkedése mindenben megjelenik, hiszen az árukat szállítani kell.  A miniszterelnök úgy értékeli, az üzemanyagár-stop működik a valóságban is. Azt is elmagyarázta, hogy a hitelkamattal rendelkezők is nehéz helyzetbe kerülhettek az infláció miatt, különösen a jelzálogosok, ugyanis kamatnövekedés következett be. A kormány éppen ezért bevezette a kamatstopot, hogy „a családok ne veszítsék el azt a fedelet a fejük fölül, amiért éveken át dolgoztak”.  Mint fogalmazott: „Ezek példátlan intézkedések, ilyet nem, vagy alig csináltak Európában.”

„Gyermekvédelmi” népszavazás

A miniszterelnök szokásához híven ismét beszélt a nagy port kavaró gyermekvédelminek kikiáltott törvényről. Hangsúlyozta, neki fontos, hogy a magyar emberek saját belátásuk szerint alakítsák az életüket a törvény keretein belül, amely nem tartozik a kormányra, de még a szomszédjukra se. Ez a törvény azonban nem a felnőttekre, hanem a gyerekekre vonatkozik. Mint mondta, a szülők jogát el kell ismerni, hogy ők dönthetnek a nevelésről.

„A szexuális nevelés kérdésében a szülőnek kell eldöntenie, hogy milyen ütemben vezeti be a saját gyerekét ebbe a bonyolult világba. Ezt nem veheti el tőle az iskola, és állíthat olyan propagandát, amire a gyerekek nincsenek felkészülve, vagy a szülők nem értenek vele egyet” – szögezte le. Szerinte az iskolarendszer néhány országban olyan szexuális szokásokat népszerűsít, amelyekről a szülő joggal gondolja, hogy majd ő eldönti, mikor készíti fel rá gyermekét.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Atreju nevű rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én. Fotó: Andrea Ronchini / Nurphoto/AFP)

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.