Kormányinfó – Kiderült, ki minősül majd oltottnak, a karanténkötelezettség időtartama is változik

Magyarországon is változtat a kormány a karantén szabályain az omikron miatt. 

2022. január 13., 11:36

Szerző:

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón. A kormány álláspontja szerint a betegségen való átesettség fogalma az omikron után mást jelent, mint előtte, most már kizárólag az oltás jelent védettséget. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a korábban kiküldött védettségi kártya február 15-től kizárólag oltási igazolványként lesz érvényes. Mint Gulyás Gergely elmondta, nem lesz szükség új igazolványra, a QR-kód alapján ugyanis ellenőrizhető az oltottság.

„Az minősül majd oltottnak, aki megkapta a harmadik adag vakcinát, illetve aki a második oltását hat hónapon belül kapta meg”

– szögezte le a miniszter. Ez kizárólag a 18 éven felüliekre vonatkozik, 18 év alatt a két oltás is elegendő. Hangsúlyozta, a fertőzéstől mostanra kevésbé véd az oltás, de valamennyi Magyarországon bevezetett oltás véd a súlyos betegség ellen. 

Gulyás Gergely azt is hangsúlyozta, hogy az omikron gyorsabb lefolyású vírusvariáns, ezért a nemzetközi gyakorlatot figyelve a kormány lerövidíti a karanténkötelezettség időtartamát hét napra, de öt nap után tünetmentesen negatív teszttel lehet majd szabadulni. Az általános iskolákban a felső tagozatban bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra, tehát ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség öt nap az oltatlanoknál. Kiemelte, az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie személyes jelenlét mellett. Az oktatás online is közvetíthető, így a karanténba került diákok online is követhetik majd az órákat. Köszönetet mondott a pedagógusok helytállásáért, szerinte az 5-12 év közöttiek oltásával helyreáll a rend.  

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Tüntetők ellen intézkedek a rendőrök a csütörtök esti bejelentett státusztörvényellenes demonstráció lezárulta után. A TASZ helszínen lévő megfigyelője szerint a résztvevők csak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.

Új program indítását tervezi a kormány, amelynek keretében ösztönözni fogják a magyar vállalkozások külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését a kapacitásaik bővítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Oslóban.