Orbán Viktor azonnali hatállyal mentett fel két helyettes államtitkárt

Orbán Viktor valóban átalakítja a kormányt. Varga Mihály jegybankelnöki kinevezését még nem erősítették meg, két helyettes államtitkár felmentése azonban már megjelent a Magyar Közlönyben.

2024. február 15., 07:35

Szerző:

Két helyettes államtitkárt is azonnali hatállyal mentettek fel a szerdai napon – derült ki a legfrissebb megjelent Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor által jegyzett miniszterelnöki határozat szerint Kovács Zita földügyekért felelős helyettes államtitkár más fontos megbízatására tekintettel távozik a posztjáról, rajta kívül az építésügyi minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárának, Zandler Katalinnak kell mennie.

Ahogy arról előző nap beszámoltunk: nem csak az új köztársasági elnököt, hanem egy kormányátalakítás fogdatatását is szondázza egy kormányközeli alapítvány közvélemény-kutatása. Mindez arra utal, hogy Orbán Viktor jelentős változásokra készül a kormány összetételében.

Varga Mihály lehet az MNB éléről távozó Matolcsy György utódja

Hétfő délután egy 4-5 ezer kérdőíves, nagy mintás közvélemény-kutatást kezdtek el lekérdezni országszerte egy kormányközeli alapítvány megbízásából. A nagy mintás közvélemény-kutatásban több közéleti és gazdasági témát is érintenek. A lehetséges köztársasági elnökök megszondázása mellett a kérdezőbiztosok arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek mit szólnának ahhoz, ha Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter lenne a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke. Mindebből arra lehet következtetni, hogy Orbán Viktor jelentős kormányátalakításra készül.

Amint arról múlt év végén beszámoltunk: felmentették Varga Mihályt a gazdasági kabinet éléről. A pénzügyminiszer helyét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vette át. Bekerült viszont Orbán Balázs politikai igazgató, Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Csák János kulturális miniszter.

Nagy Márton gazdaságpolitikai elképzeléseiről és Matolcsy György jegybankelnökkel vívott harcáról, illetve annak a forintárfolyamra gyakorolt hatásáról pedig itt írtunk. A G7 szerzője szerint a minisztéium és a jegybank közötti harc vesztese lehet a forint, az MNB ugyanis egyelőre – a stabil forintárfolyam érdekében – ellenáll a gazdasági miniszter elképzeléseinek, amely olcsó hitelekkel, alacsony jegybanki alapkamattal pörgetné fel a gazdaságot. 

Varga Mihály arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök felkérte-e akár informálisan az MNB elnökének, azt mondta az ATV-nek, hogy „mindent a maga idejében”. A pénzügyminiszter válaszából kiderül: „végzi a feladatát, amíg szükség van a munkájára” és amíg Orbán Viktor bizalmát élvezi. 

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszél a sajtónak az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt Brüsszelben, Belgiumban 2023. október 26-án. A csúcstalálkozó napirendjén szerepel a Közel-Kelet az izraeli-palesztin konfliktus és Izrael gázai támadása fényében; az ukrajnai és oroszországi helyzet; a migráció; gazdasági kérdések; valamint egyéb, aggodalomra okot adó külpolitikai kérdések, köztük a Száhel-övezetben kialakult helyzet, a Pristina-Belgrád viszony és a Dél-Kaukázus. Dursun Aydemir / Anadolu Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.