Orbán nem hisz a szankciókban, de ha az EU akarja, ő benne van

Rendkívüli interjút adott a miniszterelnök.

2022. február 27., 18:12

Szerző:

Rendkívüli interjút adott az M1 csatornának Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap. A miniszterelnök a jelenleg dúló orosz-ukrán háborúval kapcsolatos gondolatait osztotta meg a szokásosan nem különösebben kötekedő kérdezőjével, így beszélt többek között Brüsszelről, a baloldalról, és hangsúlyozta, hogy milyen sokat dolgozik a kormány a jelenlegi helyzetben.

Orbán szerint „a baloldal javaslata”, hogy küldjünk katonákat Ukrajnába, nélkülözi a stratégiai türelem erényét, szerinte „minden afelé mutat, hogy kimaradjunk ebből a háborúból.”

Arra a kérdésre, miszerint változhat-e a magyar álláspont a fegyverszállítással kapcsolatban, Orbán úgy reagált:

„Nincs olyan fegyver, amit nélkülözhetnénk”

– hiszen, bár már évekkel ezelőtt a Zrínyi-program keretében hozzákezdtek a haderő-fejlesztéshez, de az még nem áll készen.

„A békére készülünk, azért kellett hadiipari fejlesztéseket meglépnünk”

– jelentette ki a miniszterelnök.

A haderőreform további méltatását úgy indokolta, hogy szerinte „a következő évtized a biztonságról szól.” Orbán szerint azért kezdődhetenk a fejlesztések, mert már évekkel ezelőtt betervezték őket, bár azok még nem indultak meg.

A magyarok segítenek Ukrajnának, amelyet az ország barátjának nevezett a miniszterelnök. Szerinte az ukrán menekültek nem olyanok, mint a „messzi muszlim világból érkező” menekültek, mert utóbbiak több biztonságos országon keresztül jönnek.

Az uniós szankciókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy ő maga nem hisz a szankciós politikában, de ha az EU szankciók mellett dönt, azt elfogadja.

Az energetikai szektorban meghozott szankciós döntésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy felelőtlenség lenne ehhez a szektorhoz nyúlni, mert „a végén még mi fizetnénk meg a háború árát.”

A miniszterelnök szerint az ellátási láncot és a rezsicsökkentést nem fenyegetik a jelenlegi szankciók.

 (Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának, az MTVA óbudai gyártóbázisán 2022. február 27-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.