Orbán: Az olajembargó egy atombomba

A miniszterelnök az országgyűlési választásokat követően először adott rádióinterjút. 

2022. május 6., 07:52

Szerző:

Orbán Viktor mára már megszokott Kossuth rádiós interjújában az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról kérdezték. A miniszterelnök szerint a nemzetközi helyzet fokozódik, Magyarország energiabiztonsága veszélybe került, miközben az Európai Bizottság embargót akar kivetni az orosz olajra. 

Orbán szerint az orosz olajra vonatkozó embargót nem tudják támogatni, mivel Versailles-ban korábban megállapodtak abban, hogy az országoknak szuverén joguk van meghatározni az energiaösszetételüket. A kormányfő azt mondta, hogy akinek van tengerpartja, az tudja pótolni az olajat, Magyarországtól azonban elvették a tengerpartot, ezért az olaj kizárólag vezetéken érkezhet. 

„Ez felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával”

– fogalmazott a miniszterelnök az olajembargóval kapcsolatban. A kormányfő szerint nem megoldás, ha halasztást kap Magyarország, mert nagyon komoly, több százmilliárd forintos befektetések kellenek ahhoz, hogy átalakítsák a magyar olajfinomítókat és a meglévő vezetékrendszert. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook oldala)

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a szervezetek mintegy egymilliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában, a társaságokhoz több mint 12 ezer bejelentés érkezett.

Vészesen közeledik a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett Budapesti Lakógyűlés nevű akcióban a szavazás határideje, de még mindig nem fejeződött be a szavazókódokat tartalmazó 1,4 millió levél terjesztése – írja a Telex.