Orbán: Az olajembargó egy atombomba

A miniszterelnök az országgyűlési választásokat követően először adott rádióinterjút. 

2022. május 6., 07:52

Szerző:

Orbán Viktor mára már megszokott Kossuth rádiós interjújában az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról kérdezték. A miniszterelnök szerint a nemzetközi helyzet fokozódik, Magyarország energiabiztonsága veszélybe került, miközben az Európai Bizottság embargót akar kivetni az orosz olajra. 

Orbán szerint az orosz olajra vonatkozó embargót nem tudják támogatni, mivel Versailles-ban korábban megállapodtak abban, hogy az országoknak szuverén joguk van meghatározni az energiaösszetételüket. A kormányfő azt mondta, hogy akinek van tengerpartja, az tudja pótolni az olajat, Magyarországtól azonban elvették a tengerpartot, ezért az olaj kizárólag vezetéken érkezhet. 

„Ez felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával”

– fogalmazott a miniszterelnök az olajembargóval kapcsolatban. A kormányfő szerint nem megoldás, ha halasztást kap Magyarország, mert nagyon komoly, több százmilliárd forintos befektetések kellenek ahhoz, hogy átalakítsák a magyar olajfinomítókat és a meglévő vezetékrendszert. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook oldala)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.