Önkéntesek élesztették újra a nőt, aki rosszul lett a PCR-teszt előtt

A Semmelweis Egyetem hallgatói mentették meg a nő életét, mellkaskompressziót végeztek a mentők megérkezéséig.

2021. március 26., 09:30

Szerző:

Rosszul lett egy középkori rimóci nő közvetlenül azelőtt, hogy PCR-tesztet végeztek volna rajta a Semmelweis Egyetem önkéntesei.

A nő életét az egyetem két hallgatója, Pál Kinga Ágnes és Kiss Karolina Aida mentette meg. Azonnal értesítették a mentőket és mellkompresszióval megkezdték az újraélesztést, amelyet a mentőegység kiérkezéséig végeztek – írta a semmelweis.hu

Pál Kinga Ágnes szerint az ő esetük is azt bizonyította be, hogy a sikeres újraélesztés elsősorban a gyors cselekvésen múlik. – A legmélyebb nyomot az a tapasztalat hagyta bennem, hogy milyen éles a határ élet és halál között. Felemelő érzés, hogy jókor voltunk jó helyen, és tudtunk segíteni a hölgynek a mentők kiérkezéséig – mondta a másik hallgató, Kiss Karolina Aida, aki – társa iránymutatása alapján – életében először végzett újraélesztést.

A Semmelweis Egyetem hallgatói közül az elmúlt egy évben több mint 6500-an vettek részt tanulmányaik mellett a járvány elleni védekezésben, kezdetben az egyetem, majd az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűréseit segítve, a kormányhivatal által koordinált kirendelések keretében, a betegágyak mellett dolgozva. Most, a harmadik hullám során közzétett felhívásra több mint 700 hallgató jelentkezett az egyetemi klinikákon való munkavégzésre.

(Kiemelt kép: semmelweis.hu)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt.