Játékos marad az október, ismét melegszik az idő

Európa nyugati és középső részein anticiklonális hatások érvényesülnek, így nagyrészt napos, száraz marad az idő, de éjszaka fagyhat.

 

2023. október 16., 17:38

Szerző:

Kelet-Európában ugyanakkor egy hosszan elnyúló frontrendszer mentén felhős, csapadékos az idő. A frontzóna mögött már a Balkán-félszigetet is elárasztotta a hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg, így egyre nagyobb területen esik vissza a hőmérséklet – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében.

Ezzel szemben az Ibériai-félszigeten még mindig kifejezetten meleg van, a déli tájakon 28, 29 fokot is mérnek. A Kárpát-medence időjárását anticiklon alakítja, emiatt nyugodt, száraz időre számíthatunk átlag alatti csúcshőmérséklettel.

Magyarország területén kedd éjfélig Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a fátyolfelhőzet. Kedd hajnalra az északkeleti, kisebb eséllyel a délnyugati részeken helyenként pára-, ködfoltok kialakulhatnak. Kedden napközben ezek feloszlását követően napos, fátyolfelhős idő várható, de északkeleten több gomolyfelhő is képződhet.

Hétfő délután északnyugat felől átmenetileg megvastagszik a felhőzet. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, kedden már csak a Fertő térségében élénkülhet meg a délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 10 és 15 fok között várható.

(Kiemelt kép: októberi napsütés a drezdai Albrechtsberg-kastély parkjában 2022. október 5-én. Fotó: Robert Michael / DPA / AFP)