Már lehet regisztrálni harmadik oltásra

Vasárnaptól pedig be is adják a vakcinát.

2021. július 29., 16:05

Szerző:

Csütörtökön megnyílt az időpontfoglaló a harmadik oltásra is – írja a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal. Az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok már meghirdették a foglalható időpontokat. Az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást. A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes.

Arról, hogy melyik oltásra melyik vakcinát javasolja harmadik dózisnak a kormányzat, ebben a cikkben írtunk. Az időpontfoglalóban az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg. (Az egydózisú Janssen vakcina esetében természetesen az első oltástól számítjuk a 4 hónapot).  Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele.

A vírus és annak mutánsai ellen nem a lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás – állapítja meg a kormányzati tájékoztató oldal. Az oltás felvételére augusztus elsejétől van lehetőség. A harmadik  oltásokat a fővárosban a centrumkórházakban, a megyékben a megyei kórházakban lehet felvenni, ahová online lehet időpontot foglalni. Ezeken az oltópontokon mindegyik olyan vakcina típus elérhető lesz, ami a harmadik oltásokhoz felhasználható – írja a kormányzati tájékoztatási oldal.

Az állami portál azt írja, van bőven vakcina az újabb oltásokhoz is. Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltás beadását. Az állami portál emlékeztet, hogy Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. Ugyanakkor az Egészségügy Világszervezet (WHO) szerint tudományos adatok jelenleg nem igazolják egy harmadik dózis beadásának szükségességét.

(Kiemelt kép: Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook)