Rendkívüli óvatosságra intett a WHO a harmadik védőoltás beadásával kapcsolatban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több okból is kéri a tagállamait, legyenek megfontoltak.

2021. július 15., 21:59

Szerző:

Rendkívüli óvatosságra intette tagállamait az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön a koronavírus elleni védőoltások harmadik dózisának beadásával kapcsolatban. Állítják, a tudományos adatok jelenleg nem igazolják egy harmadik dózis beadásának szükségességét, miközben számos fejlődő országnak még a fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb lakosait sem sikerült beoltatnia.

A testület azt is javasolta a tagállamoknak, hogy

"komolyan vegyék fontolóra a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések megtartását a növekvő esetszámok és a SARS-CoV-2 koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt".

A bizottság azzal a kéréssel fordult a kormányokhoz, hogy az összes ország lakosságának legalább 10 százalékát oltsák be szeptemberre. Mindeközben a WHO főigazgatója arra kérte Kínát: biztosítson nagyobb fokú átláthatóságot a legelső koronavírus-fertőzöttekről szóló tájékoztatásokkal kapcsolatban.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint tartoznak a koronavírus-fertőzést elszenvedő emberek millióinak azzal, hogy tájékoztatják őket a koronavírus eredetéről.

"Arra kérjük Kínát, hogy biztosítson átláthatóságot, és legyen nyitott, működjön együtt, különösen azáltal, hogy rendelkezésünkre bocsátja a nyers adatokat a világjárvány első napjairól"

– jelentette ki a WHO főigazgatója Jens Spahn német egészségügyi miniszter társaságában. Azt tervezik, hogy ismert szakértőket küldenek Vuhanba. Ugyanis nagy a nyomás annak kapcsán, hogy kizárják a vírus laboratóriumból szabadult el.

(Kiemelt kép: Megan Jelinger / AFP )