Reagált a kormány az oktatás és az egészségügy helyzetéről szóló hírekre

Bezzeg Gyurcsány. Nagyjából így lehet röviden és tömören összefoglalni azt, amit a kormány gondol az oktatás és egészségügy jelenlegi helyzetéről.

2024. augusztus 18., 13:34

Szerző:

„Álságos, amit a baloldal művel” – írta Facebook-oldalán Vitályos Eszter kormányszóvivő az oktatás és az egészségügy aktuális helyzetére reagáló videója alatt. A következőkben sorra vesszük a tanulságos videó legfontosabb állításait.

Virágzó magyar egészségügy

Vitályos Eszter legfontosabb állításai a magyar egészségügyről a következők voltak:

  • A baloldal Gyurcsány Ferenc kormányzása idején kórházakat zárt be és vitt csődbe;
  • A 2010 előtti szocialista időszakban az egészségügyet a pénzkivonás jellemezte, körülbelül 600 milliárd forint értékben;
  • A privatizáció volt a jellemző, és az üzleti szemlélet jegyében be akarták vezetni a napidíjat és a vizitdíjat,
    bezártak több tucat kórházat;
  • Kirúgtak 3 ezer orvost, illetve 6 ezer egyéb egészségügyi dolgozót (főként ápolókat), akik így döntő részt külföldre kényszerültek távozni;
  • Mindezek nyomán annyira csődbe jutott az egészségügy, hogy 2008-ban az akkori kormányzat egyhavi bért el is vett a dolgozóktól, és a kórházak annyira eladósodtak, hogy később a Fidesz–KDNP-kormányzatnak 60 milliárd forintos kórház-konszolidációt kellett végrehajtania.

Ezzel szemben a kormányszóvivő szerint a kormányváltás utáni időszakban az állami felelősségvállalás mellett megindultak a fejlesztések, a nemzeti kormány két és félszer annyit költ jelenleg az egészségügyre. Az elmúlt időszakban a kabinet több mint 500 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre az egészségügyben, és az elmúlt években felújított 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást, továbbá létrejött 23 új rendelőintézet és 41 új mentőállomás. A Magyar Falu Program keretében több mint 600 orvosi rendelő épülhetett vagy újulhatott meg, 1706 település szerezhetett be orvosi eszközöket 4,09 milliárd forintnyi összegből és 81 település 6,79 milliárd forintot költhetett orvosi szolgálati lakások építésére, felújítására, több mint ezer új mentőautó állt szolgálatba. Ezen felül komoly béremelési programot is végrehajtottak az orvosbéremeléssel, és az ápolók bérét is jelentősen növelték. 2017 óta az Egészséges Budapest Programban 11 országos intézet, 13, a fővárost és agglomerációt ellátó kórház, centrumkórházak és 32 szakrendelő fejlesztése zajlott.

Az oktatás nem problémás, bezzeg Gyurcsány idején

Vitályos Eszter az oktatással kapcsolatban is sorra vette a 2010 előtti időszakban történteket. Kiemelte többek között azt, hogy akkor a kormány bezárt több száz iskolát, az utcára tett 14 ezer tanárt, bevezették a tandíjat. Hozzátette azt is, hogy összesen 283 óvodát zártak be, 1191 óvónőt rúgtak ki, valamint 748 iskolát szüntettek meg úgy, hogy azokat beolvasztották más intézményekbe, ezzel 1000 településen szűnt meg a helyi iskola. Mindezek mellett folyamatosan emelték a tankönyvek árát. Fizetős lett az óvodai és a bölcsődei étkeztetés.

A kormányszóvivő szerint ezzel szemben a kormány

„olyan volumenű iskolafejlesztést” hajtott végre az utóbbi években, amely „évtizedek óta nem volt hazánkban”,

valamint az elmúlt öt évben 5680 óvodai és iskolai fejlesztés indult el, illetve valósult meg.

(Kiemelt képünkön Vitályos Eszter kormányszóvivő. Forrás: Vitályos Eszter Facebook oldala)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.