Magyar Péter: a wc-papír és a szappan is hiányzik a Heim Pál Gyermekkórház mellékhelyiségeiből

Magyar Péter ezúttal a Heim Pál Gyermekkórházban tett látogatást, ahol akadt is némi problémája.

2024. augusztus 17., 15:50

Szerző:

„Az Orbán-kormány családbarátnak hazudja magát, de március óta nincs wc papír, szappan és fertőtlenítőszer a Heim Pál Gyermekkórház legforgalmasabb mellékhelyiségeiben” – mondta Magyar Péter a Facebook-on közzétett videóban. A Tisza Párt elnöke szerint biztos, ami biztos, még a wc-papír-tartót is leszerelték.

A videóban elhangzott, hogy azokon az osztályokon is hiányoztak ezek, ahol vírusos, hányásos, hasmenéses beteg gyerekeket kezelnek. Egy, a gyermekkórházban dolgozó nővér mondta neki, hogy március óta nem kaptak szappant, fertőtlenítőszert és WC-papírt az osztályra. Szerinte ez nem a pénzről szól, legalább a gyerekkórházakban ezeket biztosítani kell.

„Lehet még mélyebbre süllyedni Semmelweis Ignác hazájában?”

– tette fel a kérdést Magyar Péter, aki közel egy órát töltött az intézményben, hogy ellenőrizze annak felszereltségét.

Magyar Péter szerint a Heim Pál Gyermekkórházban ettől függetlenül sokkal jobb a helyzet, mint a korábban általa bejárt egészségügyi intézményekben, így például a gyermekkórház legtöbb helyiségében van működő klímaberendezés. Az intézményben 23-28 fokos a hőmérséklet mérései szerint. Több helyen mobil klímaberendezések vannak üzembe helyezve. Beszámolója szerint a Belügyminisztérium és más hatóságok a napokban ellenőrzést tartottak a kórházban, szerinte ennek is köszönhető, hogy működött a klíma, mert korábban kapott olyan jelzést, hogy itt is 37-38 fok volt az épületben.

Magyar Péter szerint nem csak a Heim Pálban van baj

Noha a Heim Pál Gyermekkórházból hiányzó alapvető higiéniai eszközök hiánya újdonságnak számít, a forróság egyáltalán nem ismeretlen a hazai egészségügyi intézmények számára. A kórházak dolgozói és a betegek ugyanis szerte az országban a hőség miatt elromlott légkondicionálók miatt szenvednek. Persze a kormányzat egészségügyi illetékesei arról beszélnek, hogy a magyar egészségügy megfelelően felkészült az idei hőhullámra, és szerintük az idei hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket,

a kórházi klímák javítására pedig 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén.

Mindeközben persze a híradások ennek a szöges ellentétét mutatják: előfordult ugyanis, hogy egyetlen műtőt sem tudtak használni a hőség miatt az Uzsoki utcai kórházban. A Szent János kórházban pedig 32 fokban feküdtek a gyerekek a transzplantációs osztályon. A Bethesda Gyermekkórháznak pedig hamar összegyűlt a pénz (a közösségi médiában kértek segítséget) azt követően, hogy az intézményben elromlott az egyik klíma.

(Kiemelt képünkön a Heim Pál Gyermekkórház épülete. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.