Nyugdíjemelés: akár több nyugdíjat kaphat, ha ezeknek a feltételeknek megfelel

Kevesen tudják, de a nagyon alacsony - 120 ezer forintot meg nem haladó - nyugellátások esetében kérhető az ellátás méltányosságból történő nyugdíjemelés.

2024. április 11., 07:19

Szerző:

 

A méltányossági nyugdíjemelés havonta 3-8 ezer forintot jelenthet pluszban, mely beépül a nyugdíjba – írja a Pénzcentrum.hu.

A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján található tájékoztatás szerint méltányosság alapján kérhető bizonyos nyugellátások méltányosságból történő emelése. Emellett kérhető a nyugellátás méltányosságból történő megállapítása, egyszeri segély, valamint az árvaellátás méltányosságból történő meghosszabbítása is, ebben a cikkben azonban most csak a nyugdíjak méltányossági emelésével foglalkozunk részletesen. A további esetekről a MÁK honlapján érdemes tájékozódni.

Ki részesülhet kivételes nyugdíjemelésben?

A MÁK tájékoztatása szerint kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatár fölötti személynek, a megváltozott munkaképességű özvegyi nyugdíjasnak; az özvegyi nyugdíjasnak, ha fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik; továbbá az árvaellátásban részesülő személynek.

Kivételes nyugellátás-emelés akkor engedélyezhető, ha a nyugellátás és a kérelmező számára folyósított egyéb rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 120 ezer forintot - az összeghatár 2023 előtt 90 ezer forint volt. Vagyis például nemcsak az öregségi nyugdíjat vehetik figyelembe, hanem minden egyéb rendszeres juttatást.

A KSH adatai alapján nem sokan lehetnek, akiknek az öregségi nyugdíja ilyen alacsony. A 2023-as év eleji adatok szerint 423 ezren részesültek120 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugdíjban, életkoron alapuló ellátásokban vagy a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokban. A kisnyugdíjasok száma ráadásul évről évre drasztikusan csökken, mert 2022. január 1-jén még 806 ezren kaptak 120 ezer forint alatti ellátást (ugyanakkor az összeghatár még 90 ezer forint volt, amilyen kis összeget legalább 300 ezren kaphattak nagyjából.

2024-es adat még nincs, de feltételezhető, hogy (részben) az év eleji emelés hatására, a 120 ezer forint alatti nyugdíjat kapók száma tovább csökkent. Ráadásul közülük lehetnek, akik nem jogosultak méltányossági emelésre.

Nem engedélyezhető kivételes nyugellátás-emelés annak a személynek, aki nem nyugellátásban részesül (pl.: megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, rokkantsági járadékban, időskorúak járadékában részesülők). Továbbá annak a személynek sem, akinél a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi kivételes nyugellátás-emeléstől számított 3 év még nem telt el, továbbá, aki tartós bentlakásos intézményben él, aki otthont nyújtó ellátásban részesül, illetőleg javítóintézetben van elhelyezve, aki előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti.

Az emelés összege nem lehet kevesebb 3 ezer forintnál és nem haladhatja meg a 8 ezer forintot – írja a lap.

Ön tudja, mekkora lehet a legmagasabb nyugdíj Magyarországon?

Bár a konkrét számot nem hozzák nyilvánosságra, vélhetően 4 millió forint környékén lehet hazánkban a legmagasabb nyugdíj.

Januárban 6 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok, az év második hónapjában pedig megérkezett a 13. havi nyugdíj – Farkas András szerint amennyiben 6 százalék alatti szinten marad az infláció, akkor az eddigiekhez hasonlóan kedvezően alakulhat az év az idősek számára, a nyugdíjak vásárlóértéke ugyanis így emelkedhet – írja a Portfolio.

A szakember kiemelte, hogy összesen mintegy 520,5 milliárdot fizettek ki a 13. havi nyugdíjra, a politikai szándék miatt azonban nem kérdéses, hogy mindig lesz erre pénz, amíg a költségvetés ezt megengedi. Farkas a 14. havi nyugdíról is beszélt, illetve azt is elmondta, hogy az átlag nyugdíj 230 ezer forint körül alakul,

Tegnap 14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.

Tegnap 14:18

A Nemzetgazdasági Minisztérium reagált az Eurostat friss statisztikájára, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. A Minisztárium szerint ez azért van így, mert a magyar háztartások a háborúra való tekintettel megtakarításba fektetik a pénzüket.