Nyomozás indult egy fideszes képviselő barátjának milliárdos gazdagodása ügyében

Kovács Sándor egy másik eljárásban is érintett: családi birtokukon épült 60 millió forintos uniós támogatással vendégház és csónakszálló.

2021. május 4., 11:55

Szerző:

Nyomozást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő barátjának és korábbi üzlettársának cége ügyében – írta meg a 24.hu. A lap korábban feltárta, hogy a férfi cége gyanús körülmények között néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a térségben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a nyomozást versenyt korlátozó megállapodás tilalma közbeszerzési eljárásban minősítéssel Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentése alapján rendelték el április 30-án.

A lap azt írja, a fő profilként mérnöki tevékenységgel és műszaki tanácsadással foglalkozó GÉ-65 Mérnökiroda Kft. az elmúlt években összesen 13 közbeszerzést nyert el olyan településeken, amelyek Kovács Sándor választókerületéhez tartoznak. A fideszes és független polgármesterek által vezetett települések közbeszerzéseinek többségén egyedüli pályázóként indult a társaság, amelynek tulajdonosát, Galambosi Csabát nem csupán baráti szálak fűzik a kormánypárti politikushoz: a közelmúltig egy másik cégben még üzlettársa volt Kovács feleségének. Az üzleti kapcsolatot a 24.hu cikkének megjelenése után nem sokkal megszüntették.

Nem ez az egyetlen nyomozás, ami a képviselő és családját érintően indult, írja a lap: a Fidesz politikusának családi birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból készültek turisztikai beruházások. Habár az összegeket hivatalosan nem az országgyűlési képviselő kapta, a pénzekből mégis az ő telkén épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás”. A szóban forgó telek tulajdoni lapján tulajdonosként csupán Kovács és az édesanyja volt feltüntetve, ezt szintén a lap korábbi cikkének megjelenése után módosította a politikus.

(Kiemelt képünkön Kovács Sándor, a Fidesz vezérszónoka felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 28-án. MTI | Illyés Tibor)