Nyolcvan zsáknyi műanyagszemetet gyűjtöttek össze a Szentendrei-szigeten

A Greenpeace és egy civil szervezet egy 500 méteres partszakaszt tisztított meg. Olyan flakont is találtak szinte sértetlenül, amelyiket már tíz éve kivontak a forgalomból.

 

2021. április 23., 12:29

Szerző:

A Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei nagyjából kétezer darab műanyag hulladékot gyűjtött össze a Szentendrei-szigeten, a Duna-ág melletti erdős területen április 17-én. A szemét nagy része üres PET-palack volt – olvasható a Greenpeace közleményében

A résztvevők összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttek össze a fél kilométeres partszakaszon, a szétválogatott műanyagot pedig újrafeldolgozó üzembe juttatták el. „A Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten, ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot. Mi biztosan folytatjuk a munkát” – idézte a szervezet közleménye Tóth-Kalló Évát, a Maradjanak a FÁK a Rómain önkéntesét.

Az aktivisták 25 darab, szinte egy az egyben megmaradt Margitszigeti Kristályvizes palackot is találtak. Ezeket körülbelül egy évtizeddel ezelőtt vonták ki a forgalomból.

A Greenpeace szerint az újrahasznosítás önmagában még nem jelent kiutat a műanyagválságból. Simon Gergely, a szervezet kampányfelelőse szerint már a cégeknek kellene segíteniük a kilábalást „úgy, hogy felhagynak végre az eldobható csomagolóanyagok használatával”. Hozzátette: „a kormánynak pedig jogszabályokkal kell köteleznie a cégeket az egyszer használatos italcsomagolások garantált újrahasznosítására és újratöltésére”.

(Kiemelt kép: Greenpeace | Járdány Bence)