Népszava: Újabb hangfelvételen beszél Sztojka arról, hogy aki a család tagja, azt családon belül kezelik

A lap információi szerint a kormánybiztos arról is beszélt, hogy mivel a BM-ben van mindekiről tud mindent. 

2022. január 11., 09:45

Szerző:

Korábban is írtuk, hogy egy a Népszavához eljutott hangfelvételen a következőket mondta Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója:

„Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem járt.” 

A laphoz egy újabb hangfelvétel is eljutott, amely egy a korábbihoz hasonló körben rendezett találkozón készült: Sztojka Attila és a Lungo Drom frakciószövetség ORÖ-s tagjainak részvételével. A hangfelvételen Sztojka azt mondta, hogy nem az ORÖ-ből, hanem „a párt, a Fidesz” részéről került pozíciójába, Orbán Viktor miniszterelnök kérésére elvállalta, hogy a cigányok és az Orbán-kormány kapcsolatát sokkal szorosabbá teszi. 

Sztojka szerint a megbeszélésén résztvevők „mindegyike a jobboldalhoz, a Fideszhez kötődik”, és ezt a kormánypárt is tudja, de „azt is be kellett látnunk, hogy magatokra hagytunk titeket” – tette hozzá a kormánybiztos. Sztojka szerint a romaügy továbbra is nemzeti ügynek tekinthető, de azt érzi, hogy az ORÖ megítélése nagyon rossz.

Sztojka azt is mondta, hogy a Fidesz kizárólag a Lungo Dromot tekinti partnerének.

„Higgyétek el, ha látni fogja a Fidesz, hogy tántoríthatatlanok vagytok, akkor rövid időn belül feladatba lesz adva nekik, hogy álljanak szóba veletek”

– ígérte Sztojka Attila, aki szerint a Fidesz biztosan meg fogja nyerni a választást 2022-ben. Sztojka szerint nagyon fontos az egzisztencia és a megélhetés, „ezért amilyen lehetőségek lesznek, azok elsősorban hozzátok fognak jönni”. 

„Ti nem azért fogtok pénzt kapni, mert nem kell érte semmit tenni. Ti azért fogtok pénzt kapni, mert eddig is pénz nélkül csináltatok dolgokat. Most pedig meg lesztek fizetve érte. Az is valós, hogy az a váltás, ami most bekövetkezik ahhoz, hogy megmentsétek az ORÖ-t, az nem veszélyeztetheti a ti családi megélhetéseteket. Ezért minden olyan lehetőséget meg akarunk adni nektek, ami a ti biztonságotokat szolgálja. Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig. Van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle”

– mondta Sztojka Attila a kiszivárogtatott hangfelvételen. 

(Kiemelt kép: Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. 2021. 08. 19. Fotó: Merész Márton/168.hu)