Népszava: Sztojka Attila kormánybiztos szerződéseket ígért a „körön belül lévő” roma képviselőknek

Sok mindent tud bizonyos emberekről - állítja.

2022. január 5., 08:04

Szerző:

Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem járt” – ezt Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója mondta egy a Népszavához eljutott hangfelvételen.

A lap információi szerint a titokban rögzített felvétel december végén, egy budapesti szállodában rendezett találkozón készült, ahol Sztojka Attilán kívül az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjainak egy része vett részt: a kormánypárti Lungo Drom képviselői és szövetségeseik. A több mint két és fél órás hanganyag elején Sztojka Attilát név szerint is bemutatták.

A kormánybiztos azzal indokolta részvételét az eseményen, hogy feladata egyeztetni a romákkal kapcsolatos ügyekben. Tisztulást, változást lát kívánatosnak az ORÖ-ben, ennek – állította – „nincs politikai színezete”.

„A szószólói választást le kell zárni” – adott instrukciót Sztojka Attila a hangfelvételen az ORÖ-s képviselőknek. A folytatásban – részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén – szerződéseket kínált azoknak a képviselőknek, akik „ebben a körben benne vannak”. Hozzátette, hogy „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”. Beszélt még egyedi támogatásokról is, amelyeket január végén, február elején fizetnek.

(Kiemelt kép: Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. 2021. 08. 19. Fotó: Merész Márton)