Nemzetbiztonsági kockázatot keresett Novák Előd, '56-os magyar menekülteket talált

Novák Elődnek szerint nemzetbiztonsági kockázat, hogy Bedő Dávid momentumos politikusnak svéd állampolgársága is van. Most kiderült: a politikus nagyszülei 1956-ban menekültek el a kommunista terror elől. 

2023. október 5., 10:05

Szerző:

„A rasszista, listázó elődpárt köpönyegéből kibújt Mi Hazánknak üzenem és különösen Novák Elődnek, hogy kettős állampolgárként a magyar mellett svéd állampolgárságom is van”

– írta közleményében Bedő Dávid, aki habár korábban már beszélt arról, hogy apja Svédországban született, ezért ő is félig svéd, a minap Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője mégis azzal vádolta meg, hogy Bedő ezt eltitkolta – írja a 24.hu.

Novák szerint nyilvánossá kell tenni a képviselők kettős állampolgárságát, melynek „már a megléte is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de különösen az, ha ez a tény titkos”.

A momentumos politikus erre reagálva jelezte, hogy sosem volt titok a svéd állampolgársága, számtalanszor említette a múltban, illetve kitért arra is, hogyan lett svéd állampolgár. A posztban úgy fogalmazott:

„Nagyszüleim 1956-ban egy olyan elnyomó, autoriter rendszer ellen harcoltak, amilyet Novák Előd is szíve szerint építene, ha hatalmon lenne. A forradalom leverése után, félve a megtorlástól, pedig Svédországba menekültek. Svédország NATO-felvétele pedig magyar érdek.”

FRISSTÉS:

Cikkünk megjelenését követően Novák Előd levélben kért kiegészítést. Állítása szerint Bedő Dávid korábban csak svéd felmenőiről beszélt, állampolgárságáról nem.

„Az állampolgárságnak az önéletrajzban volna a helye, vagy a parlament honlapján lévő képviselői adatlapon az iskolai végzettség, nyelvismeret stb. mellett, esetleg a vagyonnyilatkozatban a házastárs megjelölése mellett vagy az egyéb közlendők rovatában. Jelenleg az Országgyűlés Hivatala sem tudja, hogy kik kettős állampolgárok, hiába kérdeztem írásban néhány hete, egyetlen ilyen képviselőről sem tudtak” – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Novák. 

(Kiemelt kép: Novák Előd Facebook-oldala)